Депутати от ГЕРБ от Старозагорско и Габровско взеха символично кирките на околовръстния път за Града на Рачо Ковача, за да покажат, че са готови да защитят проекта за тунел под Шипка.

„Той вече е в ход, ние сме на мястото на ЛОТ-1, който е пред завършване, но сме силно притеснени, че този важен за страната и Еропа проект може да не бъде продължен или довършен в необозримото бъдеще". Това заяви Томислав Дончев, бивш министър по усвояването на европейските средства в кабинета Борисов. Според него управляващите давали противоречиви сигнали, нямало нито една категорична гаранция, че тунелът под Блакана ще бъде приоритетен обект.

„Той не може да е „резервен", защото вече е в ход, има решение на управляващия орган на оперативната програма „Транспорт" в страната, посочи Дончев и влезе в спор с вицепремиера Зинаида Златанова. Тя обяви, че тунелът под Шипка и западнага дъга на София били в резервен списък на ЕК и за тях нямало пари Според Томислав Дончев целия проект за 3,2- километровия тунел щял да излезе поне 40 на сто по-евтино от заложените предварително 180 млн. евро.

Стана ясно, че габровци са събрали вече над 7500 подписа в подкрепа на проекта и заедно със старозагорци щели да разширят обхват на подписката в национален мащаб. Тя щяла да бъде внесена в Министерския съвет и транспортното министерство, като институции от които зависи съдбата на тунела под Шипка.

„Надяваме се, че този граждански натиск ще е достатъчен, за да защитим проекта, но хората от двете страни на Балкана са готови и за по-радикални действия, ако той бъде стопиран", декларираха Дончев и колегите му.