Второ дело пред Комисията за защита от дискриминация заведе бившият възпитаник на местното СОУ “Д-р Петър Берон” Юсеин Юсеин. Повод да търси справедливост станали думи на учителя по мениджмънт Георги Колчаков, който бил попитал съучениците на жалбоподателя: “Как може тоя циганин да знае повече от вас, засрамете се!”.Казусът се очертава да е доста спорен, тъй като репликата дори не е чута лично от младежа, а му е предадена от ученици, твърдящи, че са я чули от преподавателя. Във втората си жалба Юсеин вече атакува не школото, а самия “виновник”. Първото заседание по нея предстои във вторник, 22 октомври, съобщава "Марица".

В началото на тази година Юсеин заведе първото си дело пред комисията, срещу училището. Тогава от учебното заведение свидетелстваха, че Юсеин имал доста отсъствия, трудно усвоявал материала, невинаги работел в час и едва взел диплома. Учителят пък заяви, че не за пръв път работи с деца от малцинствата, но етносът никога не е бил негов критерий за оценяване.

Момчето вече завърши, избутахме го, макар да имаше доста двойки, коментира по този повод директорката на училището Станка Пашова. Направихме каквото можахме за него. Той дори не е чул тези думи от учителя, предали са му ги други ученици, а те се отметнаха от твърденията си, казва още директорката.