Новата програма за развитие на селските райони е отворена към малките населени места и един от приоритетите в нея е да се помогне на бизнеса, който да се развива в населените места. Това заяви пред кметове и представители на общини в рамките на провеждащата се годишна среща на местните власти зам.-министърът на земеделието и храните Явор Гечев, който представи основните приоритети в програмата.

Гечев съобщи, че се отлага с година-две преструктурирането на малките ферми, които произвеждат мляко. Заложени са 3 млн. лв. за мъжки животни за разплод, като така ще подпомогнем животновъдите и подобрим племенната селекция. В момента се иска разрешение такива животни да се купуват от страни от ЕС, обяви още Гечев. Той заяви още, че ще има отворен режим за малки ферми с 1 до 4 крави, да продават директтно продукцията си, а ферми с 5 до 10 животни, при минимални изисквания да отворят мандри, за да произвеждат млечни продукти и да ги продават.

За да се улеснят фермерите, Гечев заяви още, че в шестте планови региона в страната ще се отпуснат средства на регионалните борси за закупуване на инсталации за директна продажба на всичко, което произвеждат фермерите - мляко, млечни продукти, месо, яйца и други, а за още по-горляма достъпност е планирано средства за хладилни вани и витрини да се отпуснат и на 10-те големи града в страната. Зам.-министърът заяви още, че няма да се прехвърлят пари от един в друг приоритет.

"Около 600 млн. евро са предвидени, като половината от тях са за ВиК инфраструкттура в малките общини, а останалите - за инфраструктура. Тъй като не бихме могли да покрием всички, аз лично съм против да се дават пари за селата около София. В тази връзка говорим с МРР - те да финансират селата около големите градове, тъй като ресурсът на програмата, която те управляват "Региони в растеж" е по-голям, а ние да можем да финансираме малките населени места, така че да няма бели петна и да няма населени места, без отпуснати евросредства" - каза Я. Гечев.