Софийски градски съд измени мярката за неотклонение на шефа на "Риск Инженеринг" Богомил Манчев.

СГС измени мярката от "парична гаранция" в размер на 1 млн. лв. в "парична гаранция" в размер на 500 000 лв., уточниха от съда. Определението на съда е окончателно, не подлежи на обжалване или протест. Сумата е вносима в 15-дневен срок (след връчване на определението на страните).

БГНЕС припомня, че собственикът на "Риск инженеринг" Богомил Манчев е обвиняем от 4 октомври. Гаранцията му беше рекордната за страната - 1 милион лева.

Манчев бе привикан сутринта на 4 октомври в следствения отдел на Софийската градска прокуратура. Адвокатът на Манчев Менко Менков обясни тогава, че обвинението е за това, че на неустановена дата, на неустановено място, Манчев е извършил помагачество на директора на НЕК, за да може директорът да извърши длъжностно престъпление.

Според обвинението Манчев, заедно с директора на "Уорли Парсънс" Събин Събинов са подпомогнали директора на НЕК да присвои 8 милиона лева.

Първото нещо, което каза Богомил Манчев, след като излезе от столичното следствие тогава бе: "Това е еманация на правото на България". Според Манчев, след като е взето решение за проект, то не е изпълнено по вертикалата – министърът не е написал разпореждане на БЕХ, БЕХ не е написал разпореждане на НЕК, обясни Манчев. Той разказа, че те не могат да напуснат площадката и са длъжни, докато не направят акт 10. Трима са министрите през цялото това време - Делян Добрев, после Асен Василев, а сега е Драгомир Стойнев.

"Договорът днес е валиден – те може да ми повдигнат каквито искат обвинения, но ще си платят всички пари с лихвите до една стотинка, включително и тези, които го правят обвинение. Защото това е частна поръчка, ползвайки държавата, за да унищожават компанията", каза още Манчев.

Собственикът на "Риск инженеринг" и председател на "Булатом" Богомил Манчев трябваше да даде обяснения на 25 септември по разследването за длъжностно присвояване в особено големи размери и за умишлена безстопанственост. Но разпитът бе отложен, за да бъдат анализирани събраните документи в хода на операцията.

Манчев е разследван във връзка с консултантските договори за спряния проект АЕЦ "Белене", за който министрите Делян Добрев от кабинета на Бойко Борисов и Асен Василев от назначения от Росен Плевнелиев служебен кабинет с премиер Марин Райков са продължавали да плащат. Сумите са по 950 000 евро за консултации. За целия период са платени над 13 млн. лева.

На 20 септември служители на ДАНС обискираха офисите на Манчев и иззеха документи за компанията "Уорли Парсънс", която е консултант по проекта. Обиски бяха извършени в 17 обекта на територията на столицата, Перник, Козлодуй и Белене. Разследването по случая е започнало на 9 август от Софийската градска прокуратура и се отнася за около 18 млн. евро. Часове след акцията от ДАНС е постъпила оперативна информация, че част от документите се унищожават или се укриват. Самият Манчев е призован чрез съпругата си, обяснили разследващите. Бизнесменът съобщи, че няма договор с НЕК, а "Риск инженеринг" е само подизпълнител на "Уорли Парсънс".