Във Федералната република започват да се очертават контурите на "голямата коалиция", включваща ХДС/ХСС и ГСДП. Християн-демократите и социалдемократите се договориха за продължаване на предварителните преговори за създаването на коалиционно правителство.

Това съобщиха генералните секретари на партиите ХДС, ХСС и ГСДП Херман Грьое, Александър Добринд и Андреа Налес. В същото време председателят на ХСС Хорст Зеехофер подчерта, че продължаването на диалога със социалдемократите до голяма степен зависи от това, как ще преминат днес разговорите с партията на "Зелените", с които консервативният блок ХДС/ХСС също има възможност да направи коалиция.

Отговаряйки на въпрос за настроението, царящо по време на преговорите с ГСДП, Зеехофер отговори: "8 часа напрежение". Андреа Налес отбеляза, че "ГСДП очаква предложенията ХДС/ХСС". "Ние няма да бягаме от преговорите", добави тя.

Въпреки това, според Грьое, "за момента по време на тях не са постигнати конкретни съдържателни резултати". "Това бяха много интензивни, много делови разговори, които показаха общи, но също така и различия в позициите", призна той. Обсъждани са "много подробности, засягащи европейската политика, финансите, енергетиката, инвестициите в бъдещето и минималната работна заплата", уточни генералният секретар на ХДС и добави, че конкретни споразумения могат да бъдат постигнати само по време на коалиционните преговори.

Вестник "Райнише Пост" пише в днешния си брой, позовавайки се на участниците в преговорите, че социалдемократите са се обявили за продължението на курса на реформи в засегнатите от криза европейски страни. Канцлерът Ангела Меркел и финансовият министър Волфганг Шойбле са отбелязали в тази връзка важността на строгото регулиране на финансовите пазари. Но открит е останал въпросът дали трябва да се използват възможностите на Европейския стабилизационен механизъм за директно финансиране на банките, посочва изданието.

Освен това, ГСДП е проявила твърдост по въпроса за установяването на минимална работна заплата в размер на 8,50 евро. "Това трябва да бъде въведено навсякъде – и в Източна, и в Западна Германия", подчертава Андреа Налес.

Изборите за Бундестаг, провели се на 22 септември, бяха спечелени от ХДС/ХСС, но те нямат мнозинство, за да управляват сами.