Моята къща в Гърция е закупена през 2007 г. по банков път. Разполагам със съответните доказателства за това. Самият аз съм превел парите по банков път и те са пристигнали в банката, която след това се е разплатила с всички останали по веригата.

Това заяви държавният глава Росен Плевнелиев, коментирайки появилата се информация от вчера, че си е купил къща в Гърция с пари в брой.

Аз съм посочил тази къща още през 2007 г. в данъчната си декларация. Посочил съм приходите си, платил съм данъците си. Тази къща е в моята декларация пред Сметната палата от първия ден, в който аз съм в политиката. Това, което в момента се тиражира, са абсолютни лъжи и аз планирам да защитя правата си в съда, подчерта Плевнелиев.

"В кампанията, която шест месеца вече ожесточено се води срещу държавния глава няма нищо случайно, тя цели две неща. Първо, тя цели държавният глава да бъде поставен в зависимост, да стане удобен държавен глава, да му бъде затворен гласът и той просто послушно да изпълнява указанията на някои трети задкулисен играч. Няма да стане. Казах много пъти, че българският народ може да разчита на мен, моят глас няма да бъде заглушен и аз ще продължавам да действам по съвест и спрямо това, което народът ми дава като приоритети и задачи", заяви още президентът Росен Плевнелиев.

"Второ, тази кампания цели, ако държавният глава не стане послушен и удобен на задкулисието, той да бъде максимално дискредитиран, дори и с цената на това да вкараме държавата в хаос. Тогава една от най-стабилните институции в трудни времена ще бъде максимално разклатена, и вкарана в невъзможност да изпълнява функциите си", добави той.

"Ще дам пример на българските граждани за това как човек може да защити правата си срещу лъжите и манипулациите по правилата на правовата държава", подчерта Плевнелиев.