Врачанско семейство води епична битка с местната „Топлофикация", защото всяка зима получава сметка за парно, въпреки че от години в апартамента им няма нито радиатори, нито тръби.От 2008 г. година семейство Василеви много иска, но не може да „скъса" с врачанската „Топлофикация". Тъй като жилището им е на последния етаж, собствениците, до които топлото и без това трудно достигало, изрязали тръбите и радиаторите, съобщи bTV.

„Апартаментът ни не е отопляем от никой, на последен етаж сме, не влияем на „Топлофикация”, на входа не влияем. Покрай нас не живее никой, даже и топлата вода махнах, за да нямам никакви допирни точки с „Топлофикация”, разказа потърпевшият Николай Василев.

Отоплителната инсталация във входа също отдавна е премахната. „Няма по никакъв начин откъде ние да изразходваме енергия, която да се плаща”, категорична е дъщеря му Йоана Василева.

Сметките на семейството обаче излезли криви, защото през зимния период продължили да идват „честитки” за по 30 лева на месец. „От „Топлофикация" един господин казва хайде какво толкова нали са 30-40 лева, добре де, плати ми ги ти, защо да давам аз тези пари”, недоумява Йоана.

Въпреки че сумата за отоплителен сезон не надхвърляла 150 лева, в знак на протест семейството отказало да ги плаща и така, докато не се натрупала сметка от 800 лева за пет зими. Конфликтът се пренесъл в съда, но на окръжна инстанция Василеви изгубили делото.

„В Закона за енергетиката и наредбата за топлоснабдяването не съществува думата тръби, първи етаж, последен, краен апартамент и така нататък, има понятието имот в отопляема сграда, независимо къде се намира апартаментът, къде минават тръбите, всички, които са вътре трябва да заплащат общите разходи”, обясни инж. Кремен Георгиев, зам-изпълнителен директор на „Топлофикация" – Враца.

Презумпцията е, че дори в общите части да няма отопление, част от подаваната топлоенергия се отдава и на апартаментите, в които такава не се отчита. „Отиваш в магазин, пазаруваш, даваш пари, щото взимаш нещо, а ние не взимаме нищо от тях. Това е чист рекет”, категоричен е Николай Василев.

За да не се отчита парно на Василеви, по закон две трети от собствениците в сградата трябва да се откажат от „Топлофикация", в противен случай семейството ще продължи да трупа сметки и през следващите зими. В същото време от дружеството предупредиха, че дават неизрядните си длъжници на частен съдебен изпълнител, а отскоро разчитат и на фирма, която се занимава със събиране на стари борчове.

Василеви обаче са категорични, че няма да плащат и настояват за промяна в закона, която да позволява на всеки собственик да избира какво отопление да ползва, вместо да ги закрепостява към „Топлофикация”.