Винаги, когато има някакви подозрения към ДПС по отношение на обръчи от медии и офшорки, ние винаги отговаряме с конкретни действия",каза пред Нова телевизия депутатът от Движението за права и свободи Йордан Цонев.

Той отбеляза, че работи по темата в продължение на повече от шест месеца. Но освен експертите, "по законопроекта в последните два месеца работим аз и един мой колега юрист от парламентарната група на ДПС – г-н Делян Пеевски", разкри председателят на бюджетната комисия в Народното събрание.

От разговора с Цонев стана ясно още, че двамата с Пеевски са вносителите на "Законопроекта за икономическите и финансови взаимоотношения с дружества, регистрирани в юрисдикции с преференциален данъчен режим и техните действителни собственици".

Искам да ви кажа, че точките за медиите лично той ги добави… Когато има очаквания в обществото, въпроси и питания – ето го отговора", каза Йордан Цонев и посочи към печатното копие на подготвения с приноса на Делян Пеевски законопроект, което показа в студиото.

20 ограничения за сфери, в които офшорните фирми не могат да участват, са включени в законопроекта, изтъкна Цонев. Сред тях са обществени поръчки, банки, застрахователни и пенсионни дружества, концесии, приватизационни сделки, има също забрана за участие в собствеността на печатните и електронни медии. Освен обществените очаквания, повод за внасянето на законопроекта у нас бил и дебатът, който се води по темата в институциите на Европейския съюз.

Въпреки че като всички закони и този не може да има действие със задна дата, медиите ще трябва да разкрият собствеността си. За нарушения са предвидени и наказания в административно-наказателните разпоредби.

Йордан Цонев предположи, че Пеевски ще дойде на работа в Народното събрание като вносител на законопроекта. От думите му стана ясно, че той е участник в разработката и на част от антимонополното законодателство.