Лихвите замалките по размер бързи кредити да бъдат заковани на 50-60% годишно обмислят управляващите. Регулацията ще обхване само заемите до 400 лв., уточниха депутати от левицата пред “Труд”.
Подготвят се законодателни промени, с които ще бъде определен таван от 40-50 процентни пункта върху законната лихва, която в момента е равна на 10% плюс основния лихвен процент на БНБ – 0,03%. Това означава, че най-вероятно максимумът на лихвата по заем до 400 лв. ще е 50-60% за година. Така за кредит от 400 лв. максималното оскъпяване ще бъде 240 лв. годишно.

В момента няма ограничение за оскъпяването на заемите, в резултат на което клиентът обикновено се подписва да върне сума, която в пъти надхвърля главницата. Понякога лихвата стига до 2000-3000%.

В същото време ще остане нерешен проблемът с бързите заеми над 400 лв. Управляващите са категорични, че няма да регулират лихвата на тези кредити, защото те попадат в рамките на евродирективата за потребителските заеми, където няма ограничение на лихвите.