Трябва да се мисли кое е добро за България. Диалогът е необходим, на основата на политически приоритети за страната. Когато говорим за стабилност, отговорността на големите партии е най-голяма.

Това заяви пред БГНЕС лидерът на европейските и български социалисти Сергей Станишев по повод на интервюто на Бойко Борисов за вестник "Преса". В него лидерът на ГЕРБ заявява: "Една държава, в която БСП и ДПС управляват е разделена. Една държава, в която само ГЕРБ управлява, също е разделена. Аз си давам сметка за това".

"Имаме много различия с г-н Борисов и с партията ГЕРБ през всички последни години, но не мога да не се съглася с тази констатация в голяма степен. Това показва държавническо мислене", заяви Сергей Станишев.

Той припомни, че от 2009 наблюдаваме едно голямо разделение в обществото и хората са изморени. "Те са изморени от постоянната конфронтация между политическите сили и най-вече от безплодността на тази конфронтация в редица случаи. Очевидно е, че диалог е необходим", подчерта лидерът на БСП.

Според него най-важното за България в този момент е стабилността и да се изработи перспектива за държавата, икономиката и най-вече за хората.

"Всички виждат, че има много проблеми в редица области, като се започне от средата за бизнеса, мине се през държавния бюджет, социалната политика, здравеопазването, начинът на функциониране на администрацията. Навсякъде има проблеми, които са натрупани с години. Те трябва да се решават, водейки се най-вече от интереса на страната", каза Станишев и уточни, че това трябва да става с помощта на ясни политики.

Той отбеляза, че след европейските избори и в Европа има достатъчно ясно разбиране, че за нея е необходима стабилност и перспектива. "В момента предстоят разговори в Европейския съюз за функционирането на Европейския парламент, за бъдещата Комисия, така че България в някакъв смисъл се намира в подобна ситуация – как да се очертае бъдеще за следващия период. Тук няма място за високомерие, от който и да е политик или от самоцелен инат. Диалогът е необходим, на основата на политически приоритети за страната. Когато говорим за стабилност, отговорността на големите партии е най-голяма", подчерта Станишев.