В Международния ден на кръводарителя, който се отбелязва на 14 юни, се отдава почит и благодарност към доброволните и безвъзмездни кръводарители. Преливането на кръв всяка година спасява милиони животи на пострадали при катастрофи, бедствия и аварии, новородени и техните майки, пациенти, на които са им необходими медицински процедури и хирургически интервенции, хронично болни, чиито живот може да бъде поддържан само посредством редовно кръвопреливане.

Човешката кръв е уникална и незаменима субстанция, която все още не може да се произведе в изкуствени условия. Доброволното и безвъзмездно кръводаряване е признато за най-безопасно както за получаващия, така и за даряващия кръвта, сравнено с платените донори.

Тази година инициативата се провежда под надслов "Дарете кръв за тези, които дават живот" и е насочена към осигуряването на безопасна животоспасяваща кръв за родилките, майките и техните бебета.

Основните цели са популяризиране на значимостта на безвъзмездното и доброволно кръводаряване; изграждане на позитивен имидж на безвъзмездните и доброволни кръводарители; популяризиране на кръводаряването да се превърне в самоинициатива на кръводарителите.

БЧК кани на традиционния празник, посветен на Международния ден на кръводарителя – 14 юни, съобщиха от пресцентъра на Българския червен кръст. Празникът се организира от БЧК и Националния център по трансфузионна хематология (НЦТХ), който ще се състои от 11.00 часа в аулата на НЦТХ, ул. "Братя Миладинови" 112 в столицата. Десет дългогодишни доброволни кръводарители, чиято кръв е спасила живота на много хора, ще бъдат удостоени с почетен плакет. Те са избрани от комисия, в която участват представители на БЧК и НЦТХ, въз основа на изпратени предложения от цялата страна.