Днес е първият цъфтеж на розите за годината, който е най-силен и ефектът е най-голям. Това заяви за БГНЕС Борислав Митев от Ботаническата градина към БАН, специалист към градината и отговарящ за сектор "Тематични колекции", към които е розариумът, в който днес се проведе Денят на розата, предаде репортер на БГНЕС.

Розариумът притежава над 150 сорта рози, а отделно в оранжерията и в парниците има различни видове. Само на площта, където се помещава розариумът, има около 500 броя рози.

Може да станете свидетели на селекции от рози от САЩ, Англия, Германия, Франция, България. Всичко в розариума е интересно като има два, три сорта черна роза, биколорни рози, маслодайна роза. Според Борислав Митев всичко опира до вкус-някои от посетителите обичат едри цветове, друг дребни, един обича розата да има мирис и т.н.

Царството на розите на БАН съществува от 20 години, като първите 30 сорта рози розариумът е получил от Института на розата в Казанлък. По този начин е била поставена и основата на розариума.

За нежните растения се полагат доста грижи, тъй като Ботаническата градина се намира в полите на Витоша. Най-малкото всяка есен розите се заравят, капризни са към различни болести и се налага осъществяване на различни спасително-растителни мероприятия. Митев има идея и шипките, които са основоположници на отделните групи рози да бъдат изложени в розариума.

Розата, освен че ни радва с цветовете и аромата си, е царицата на цветята и билките. Използва се в много сфери като фармацията, народната медицина, козметиката.

Обикновено дните на розата се свързват и с Еньовден, и билките. Еньовден е на 24 юни, но тази година, както се изрази специалистът, розите не чакат. Въпреки това, на територията на розариума са изложени билки в саксии, заедно с етикети и описания за какво се използват.