Международната рейтингова агенция "Стандарт енд Пуърс" (Standard&Poor's) понижи дългосрочния и краткосрочния кредитен рейтинг на България в чуждестранна и местна валута с една стъпка от 'BBB/A-2' на 'BBB-/A-3' със стабилна перспектива. Съобщението за понижения рейтинг на страната дойде от Министерството на финансите вечерта в петък.

Рейтинговата агенция изтъква като основна причина за ревизията на рейтинга нестабилната политическа ситуация.

Според S&P сегашната политическа среда продължава да поставя предизвикателства за осъществяването на необходимите реформи за справяне с дългосрочни институционални и икономически проблеми и възпрепятства растежа.

Като основен индикатор за недостатъчен растеж е посочен средният реален икономически растеж за периода 2010-2013 г., който е оценен на под 1%. Като силни страни на рейтинга, които подкрепят стабилната перспектива и балансират рисковете от политическа нестабилност, са посочени фискалната гъвкавост и ниските нива на дефицит и държавен дълг.

От финансовото министерство цитират и коментара на министър Петър Чобанов за понижението на рейтинга, според който "експертите от S&P не са отчели позитивните промени в текущата икономическа среда и рестартирането на икономиката".

"Рейтинговата агенция базира своето решение основно на вижданията си за продължаваща нестабилност на политическата среда, което е само една част от методологията за оценка. За пореден път намират потвърждение оценките на международни анализатори за стабилни фискални променливи – дефицит и дълг, които са посочени като най-силните характеристики на провежданата политика", казва Чобанов.

"Експертите от S&P не са отчели позитивните промени в текущата икономическа среда и рестартирането на икономиката. Растежът започна да се ускорява от втората половина на 2013 г., дължащ се на засилващото се вътрешно търсене и по-високото усвояване на европейските фондове, бизнес климатът се подобрява шест месеца по ред, като за месец май нарасна с 5.3 процентни пункта, достигайки средното равнище на показателя за 10 годишен период и отчитайки най-високото си равнище от ноември 2008 година", продължава министърът.

След което довършва положителната картина на икономиката у нас, която не е била видяна от експертите на рейтинговата агенция:

От началото на годината пазарът на труда се подобри съществено с увеличение на заетостта с близо 40 хил. души. През първото тримесечие на 2014 г. нивото на безработица остана на равнището си от последното тримесечие на предходната година от 13% и намаля с 0.8 процентни пункта спрямо същия период на 2013 г., което се случва за първи път от 2009 г. насам. Положителното развитие на пазара на труда, подкрепено и от нарастването на реалната средна работна заплата с 4,2% доведоха до повишаване на индикатора на потребителското доверие, който през април достигна най-високата си стойност от средата на 2007 година“, завършва министърът.

Часове преди да излезе оценката на "Стандарт енд Пуърс" ръководителят на мисията на МВФ Мишел Шанън направи доста песимистична оценка за състоянието и перспективите на българската икономика. Тя отбеляза, че "политическата несигурност, отлагането на реформите в съдебната и пенсионната системи, здравеопазването и енергетиката, зависимостта на България от руския газ и неяснотите около проекта "Южен поток" са основните предизвикателства пред страната, за да се постигне икономически растеж".

Оценката на агенцията излиза в периода, когато се подготвя голяма емисия български дългови облигации на външните пазари. Документите за изтеглянето на кредита бяха ратифицирани от Народното събрание преди броени дни.