Изпотяването е нормален и необходим процес за регулиране на температурата на човешкото тяло. Чрез потните жлези се изхвърлят и ненужните вещества през кожата. В тялото има милиони потни жлези, но най-силно концентрирани те са по челото, под мишниците, длани и стъпалата.

Въпреки хигиената и употребата на различни козметични продукти, в летните жеги понякога тялото става лепкаво и често има неприятна миризма. В борбата с потта хората най-често търсят козметични продукти, но не трябва да се забравя, че много от навиците на човек имат влияние върху потта.

Ефективен начин за регулиране на изпотяването са промените в менюто. Тъй като потта е силно свързана с храносмилателната и нервната система, начинът на хранене играе важна роля в контролирането на процеса на изпотяване.

Някои храни засилват изпотяването. Препоръчително е да се избягват кафето, газираните напитки, черният чай, захар, чесън, лук и пикантните храни. Най-подходяща е консумацията на храни, богати на калций, фибри, витамин В, магнезий. Ментата, зехтинът, доматите и динята са също много подходящи. Червеното месо може да се замени с риба, която е богат източник на калций. Калций съдържат и портокалите, броколите, млечните продукти.

Витамин В комплекс е важен за метаболизма. Той се съдържа в рибата, яйцата, ядките и зеленчуците. Чаят от мента регулира изпотяването, успокоява нервите и охлажда тялото. Подобен ефект имат и други билки, като майчината душица и мащерката.