Президентът Росен Плевнелиев смята, че има организирана клеветническа кампания срещу него.

Агенция БГНЕС публикува без съкращения съобщението изпратено до медиите от пресцентъра на държавния глава.

"През последните близо шест месеца българското общество стана свидетел на организирана клеветническа кампания срещу държавния глава, която отдавна премина всякакви граници. Невярната и манипулативна информация, която тенденциозно обикаля определени медии, цели да урони доброто име на държавния глава Росен Плевнелиев и да разклати президентската институция, в отговор на открито изразени от президента позиции. Според държавния глава атаките срещу институцията очевидно целят предизвикване на хаос в държавата и отклоняване на вниманието от реалните проблеми, които българското общество посочва. Президентът Росен Плевнелиев си запазва правото да защити репутацията на президентската институция и доброто си име, включително и чрез завеждането на съдебни дела срещу медии или всеки, който публикува или разпространява лъжи и клевети по негов адрес", се казва в края на съобщението.

Днес от журналистическо разследване на ТВ7 стана ясно, че 700 хил. евро в брой е платил Росен Плевнелиев за къщата си на Халкидики. Имотът се намира в местността Амаксина до Уранопули - селище на третия ръкав на полуостров Халкидики.

Не е ясно защо Росен Плевнелиев дава 700 хил. евро в брой за имот с три пъти по-ниска данъчна оценка от близо 230 хил. евро, както и защо след това плаща близо 65 хил. евро данък за прехвърляне на имота вместо да си купи двустаен апартамент в София, се казваше още в разследването.