Ресторантьорите и хотелиерите за сетен път настояха за облекчен режим за пушене чрез обособяването на специални зони в заведенията.

Сред предложенията са и да се пуши само след 22 часа или пълна забрана за производство и продажба на цигари, каза на кръгла маса в БТА Благой Рагин, председател на Българска хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА).

По думите му от бранша са готови да сложат билборди в заведенията, които да показват вредата от тютюнопушенето.
Рагин бе категоричен, че не бива ресторантьорите да бъдат представяни и възприемани като печалбари, които търсят финансовата си изгода за сметка на здравето на хората.

По думите му през лятото бизнесът е успял да закърпи положението, но идва зимата и хората ще бъдат принуждавани да излизат на студа, за да изпушат по една цигара.

Собствениците на заведения помолиха задочно президента Росен Плевнелиев да преосмисли позицията си и да не бърза да налага вето върху готвените законови промени от БСП за връщането на стария режим за пушене.

На пресконференцията социологът Андрей Райчев отбеляза, че забраната за тютюнопушене не действа и се нарушава от всички.

"Ефектът от забраната е минимален - в заведенията се пуши. Защо да държим забраната? Защото искаме да има закон, който всички нарушаваме ли?", попита разпалено той.

Участниците в дискусията отчетоха още, че миналата седмица в Европарламента е имало дебат за пълната забрана за тютюнопушенето, на която евродепутатите от ГЕРБ са се обявили против пълната забрана за ЕС, а в България техните колеги са на обратната позиция, посочиха ресторантьорите.

От бранша изразиха надежда поправките в закона да влязат скоро в пленарната зала и да бъдат одобрени.