Скрита камера на БНТ показва мизерните условия в приюта в столичния квартал "Военна рампа", в който са настанени около 1000 бежанци. Видеото е заснето в събота от водещия на сутрешния блок на БНТ Росен Цветков и Мерим Тенев. То бе излъчено тази сутрин и разкри как хората там живеят в крайна мизерия, която може да доведе до разпространение на зарази. Бежанците са лишени от медицинска помощ, а в дома няма представител на Държавната агенция за бежанците (ДАБ).

Агенцията няма щатни позиции за персонал, който да поеме новите места за настаняване на бежанци в столицата, отсича председателят на ДАБ Николай Чирпанлиев пред БНТ.

Пред охраняващите на бариерата жандармеристи журналистите се представят за представители на организация, която идва да помогне със съвети на бежанците. Допуснати са, но са посъветвани да не влизат вътре, защото е пълно с болни - от хепатит, туберкулоза, африкански грип.

Кадрите разкриват, че баните и тоалетните са потънали в мръсотия, тъмно е, тече вода. Липсват кошчета за боклук и той е разпръснат навсякъде, а в съседство са поставени походни легла за бежанците.

В класна стая живеят около 60 мъже, които няма къде да приберат вещите и те са разпръснати навсякъде заедно с донесената храна за бежанците.

Според бежанците във "Военна рампа" само единици са регистрирани, имало хора, на които не са взети отпечатъци на границата и никой не може да ги контролира. Заплашват с бунт, ако до дни от агенцията не им обърнат внимание, съобщава БНТ.