Бившият лидер на ДСБ Иван Костов създава академична лаборатория за управление на рискове, която ще работи в Нов български университет.

Част от докладите ще са посветени на рисковете пред сигурността, доверието в институциите, демографския риск и кризата в енергетиката. Гост на лекцията на Иван Костов бе и вътрешният министър Цветлин Йовчев.

Анализите на лабораторията ще са обективни, безпристрастни и сдържани, каза бившият лидер на ДСБ: "Ще оценяваме критично, но задължително без предубеждение и пристрастие, както властите управляват рисковете за гражданите, обществото и институциите. Няма да цензурираме критиките си, когато имаме фактически основания за тях".

Лично вътрешният министър Цветлин Йовчев подкрепи идеята, но посочи, че голямото предизвикателство ще бъде събирането на информация и дефиниране на националния интерес: "Без да успяваме да дефинираме правилно националния интерес, ще бъде трудно да дефинираме и риск".

Първият доклад ще бъде насочен към кризата с бежанците у нас, каза Иван Костов, но не се ангажира с предварителна информация за съдържанието му. По думите на Костов, номинацията на Делян Пеевски за шеф на ДАНС също ще намери място в анализите: "Има досие точно този процес. Това е все пак епизод от темата за риска за политическата стабилност. Само това. Той не е конкретна тема на лабораторията". Цялостен анализ на рисковете пред страната ще бъде направен и когато станат ясни параметрите на новия бюджет, каза още Костов.