Супертънък, суперлек и с нов дисплей с ниско потребление на енергия, който може да показва видео от Netflix или Youtube с абсолютна висока резолюция. Това са най-важните предимства на таблетите, които Samsung показа в четвъртък и с които корейците искат да натрупат точки през идващите по-късно коледни празници. Двата модела с 8,4- и 10,5-инчови екрани са пряко насочени като конкуренти на успешните модели на Apple iPad и iPad mini, предава Ройтерс.

Характерно за двете устройства е, че използват Super AMOLED дисплеи. Samsung и преди се опитваше да ги използва, но през последните години залагаше преди всичко на LCD екрани. AMOLED дисплеите, за разлика от класическите LCD екрани, не се нуждаят от осветяване отзад, а същевременно дават възможност за налагане на особено компактен дизайн. Затова и двата таблета идват с изключително тънки и леки корпуси – 6,6 мм профил и за двата и тегло от 294 и 465 грама съответно за 8,4- и 10,5-инчовия Tab S. За сравнение - iPad Mini с 7,9-инчов екран тежи 331 грама, а големият iPad Air има тегло от 469 грама.

Samsung обещава и дълъг живот на батерията, но това предстои да бъде доказано. Малкият таблет има батерия с капацитет 4900 mAh, а по-големият - 7900 mAh.

И двете устройства използват чип Exynos 5 Octa с четири процесорни ядра на 1,9 GHz и четири ядра на 1,3 GHz, имат по 3 GB RAM, 16 или 32 GB вградена памет, както и microSD слот за до 128 GB карти памет. Основната камера е 8 мегапикселова с LED светкавица, освен това апаратите имат и предни 2,1 МР камери, записващи Full HD видео.

Samsung Galaxy Tab S ще се появят на пазарите още от юли, но засега не са оповестени точните цени. Устройствата ще се предлагат във версии с Wi-Fi или с Wi-Fi + 3G и 4G, а цветовете ще са бронзов и бял. Операционната система е Android 4.4 KitKat, като таблетите ще идват и с допълни софтуерни услуги на Samsung.

С новите си флагмани корейците искат да скъсят дистанцията от лидера Apple. Пазарът на таблети е силно конкурентен. Все още моделите iPad са лидер според пазарния анализатор IDC с дял от 32,5% към първото тримесечие на 2014 г. Samsung обаче се доближава до първото място с всеки месец. Ако преди година пазарният дял на корейците възлизаше на 17%, сега той вече е 22,3 на сто.

Но и самият пазар на таблети забавя значително ръста си, тъй като проникването в индустриалните страни е вече сравнително високо. IDC очаква, че продажбите на таблети в глобален мащаб ще нараснат с едва 12% през тази година до 245,4 млн. броя. Година по-рано ръстът на продажбите бе в размер на 52%.