Обществото трябва да е наясно, че многостранната дейност, която извършва ВМА, трябва и да се плаща за нея, заяви ген. Стоян Тонев, началник на ВМА по БНР.

Военномедицинска академия може да спре приема на цивилни пациенти. Тази възможност шокира много от лекуващите се в лечебното заведение. А причината са дългове. Ген. Тонев обясни, че проблеми създава забавянето на субсидии от страна на МС и от държавата. Те могат да бъдат решени или чрез радикално намаляване на дейността, или със субсидии.

Има известно неразбиране на функцията на ВМА като на една общодържавна организация. Ние сме приоритет, затова, че някой иска да фаворизира други сектори - това е друг въпрос, каза ген. Тонев и допълни, че средствата, предназначени за Военномедицинска академия, са били пренасочени за друго.

Надявам се, че в сряда проблемът ще бъде решен, защото и военният министър, и други фактори разбират проблема и се стремят да бъде разрешен. До момента няма ограничения за пациентите. Лечебният процес върви в пълен план, каза ген. Тонев.