Следи от полоний са били открити по дрехите, използвани от палестинския лидер Ясер Арафат, твърдят швейцарски експерти. Това "подкрепя вероятността" той да е бил отровен.

Заключенията на експертите бяха публикувани в сп. Лансет и те потвърждават появилите се през 2012 г. твърдения в медиите, че по вещи на Арафат са били открити следи от полоний. Арафат почина във Франция на 11 ноември 2004 г. на 75 г. Лекарите така и не излязоха с ясно становище каква е била причината за неговата кончина. Аутопсия не беше извършена по настояване на вдовицата му. Тленните останки на палестинския водач бяха ексхумирани през ноември 2012 г. и беше извършено детайлно проучване дали не е бил отровен – подозрение, което придоби сериозна тежест след убийството на руският шпионин-беглец Александър Литвиненко през 2006 г. в Лондон. Изследването на материалите беше предприето от независими един от друг екипи от учени от Франция, Швейцария и русия. В сп. Лансет бяха публикувани заключенията на осем експерти, работещи в Института по радиационна физика към университетския център по съдебна медицина в Лозана. Те са направили радиологични тестове на 75 обекта. 38 са от вещи, принадлежали на Арафат, вкл. бельото му, негова шапка, четка за зъби, болнична шапка и спортен екип, които са им били предоставени от вдовицата Суха Арафат. "Някои от образците съдържаха телесни течности /кръв и урина – бел. ред./ с необяснимо висока концентрация на полоний 210. Това подкрепя вероятността Арафат да е бил отровен с полоний 210".

Чрез компютърно моделиране учените стигат до извода, че като се отчита бързият период на полуразпад на полония, е възможно през 2004 г. концентрацията на радиоактивното вещество да е била смъртоносна, т.е. няколко милиарда бекерела.

Беатрис Шаад, която отговаря за връзките с обществеността в университетския център, коментира публикацията в сп. Лансет като "научно обяснение" на това, което е било дадено на медиите: "Няма нищо ново в сравнение с това, което вече беше казано през 2012 г. Все още няма заключение, че той е бил отровен".