Софийска градска прокуратура повдигна обвинение на Росен Желязков - бивш главен секретар на Министерски съвет за престъпление по служба, извършено от длъжностно лице, заемащо отговорно служебно положение.

Той е обвинен за това, че в периода 27.04.2013 г. - 12.05.2013 г. в София, като главен секретар на МС с цел да набави облага за другиго – за "Мултипринт" ООД, не е изпълнил служебните си задължения, като не е осъществил контрол върху дейността на служителите от администрацията към МС по отношение на изпълнението на задълженията на "Мултипринт" ООД по договор № МС - 83/27.04.2013 г. за изработка и доставка на 8 343 000 броя бюлетини за гласуване, уточниха от прокуратурата.

В техническите спецификации към проведената поръчка са били заложени допълнителни изисквания за "Мултипринт" ООД и те са: "..1.1.7 Към печатницата на бюлетините се поставят допълнителни изисквания за осигуряване на строг контрол върху отпечатаните количества и манипулациите с технологичния отпадък.

1.1.7.1 Чистият тираж подлежи на строга отчетност, като количествата се заприходяват за всяка отделна бройка. Предаването на съответния получател (министерство/областна администрация) става с приемо - предавателен протокол с означаване на точния брой бюлетини. Не се допуска попадането на бюлетини в случайни лица.

1.1.7.2 Технологичният брак (макулатура) се съхранява в печатницата, при строг режим на достъпа, в отделно помещение, до приключване на изборите."

Въпреки задълженията си по Устройствения правилник на МС и неговата администрация и след изрично оправомощаване за сключване на договор от служебния министър председател Марин Райков, Росен Желязков не е осигурил осъществяването на строг контрол върху отпечатаните количества бюлетини и манипулациите с технологичния отпадък. Не е осигурил строга отчетност върху чистия тираж бюлетини и заприходяването на всяка отделна бройка. Настъпили са немаловажни вредни последици - възникнали са обществени нагласи, довели до недоверие от страна на значителна част от българските граждани към изборния процес и правилното и законосъобразно функциониране на органите на държавна власт в Република България. На Росен Желязков е взета мярка за неотклонение "Подписка".

БГНЕС припомня, че в деня за размисъл преди изборите на 12 май, прокуратурата разби печатница с 350 000 незаконни бюлетини. Случилото се е безпрецедентно в най-новата история на България. Прокуратурата образува досъдебно производство за престъпления. Операцията бе проведена в Костинброд. Впоследствие бюлетините се оказа, че са 480 000. Бюлетините са от всички 31 МИР-а в страната, както и такива, които са за гласуване в чужбина. Нарязани и сгънати от тези бюлетини са 170 хиляди.

Около 40 хиляди от бюлетините са тези, които са били предназначени за гласуване в чужбина. За доста райони обаче количеството е доста повече в процентно изражение. Районите са Благоевград, Кърджали, има за Варна и за Бургас повече, включително и за гласуване извън страната. Това съобщи в началото на юни наблюдаващият прокурор по делото за бюлетините от Ваня Стефанова. ВКП уточни, че откритите бюлетини в печатницата в Костинброд и които са извън необходимата бройка за парламентарния вот, не са технологичен брак.

Според договора за обществената поръчка печатницата "Мултипринт" е била охранявана от Съдебна охрана до 9 май. Според българското законодателство, ако клаузите на договора за отпечатването на бюлетините не са спазени, отговорност носи министър-председателят. Тази отговорност не свършва на 8 май, когато е приключило отпечатването на бюлетините, допълниха още от прокуратурата. Отговорният за последните скандали, които очерниха имиджа на България по света, Цветан Цветанов в типичен стил заяви, че всичко това е инсинуация и сценарий.

В печатницата "Мултипринт" откритите бюлетини са били годни, неохраняеми и готови за експедиция. Това пък заяви зам.-главният прокурор Борислав Сарафов. Под някои от бюлетините пише Благоевград, Хасково, Кърджали, Кюстендил, Пазарджик, Шумен, външно министерство, Варна. Ако приемем, че това е брак, трябва да приемем, че имаме брак предвиден за всеки един МИР. Общо взето тези данни за нас бяха смущаващи и бяхме длъжни да изолираме тези бюлетини от участието в изборния процес, подчерта Сарафов.

Държавното обвинение води разследването за две извършени престъпления - в изборния процес и за длъжностно престъпление от администрацията на правителството.