Щъркелът Клепетан всяка година в продължение на 12 години прелита хиляди километри, за да се завърне при любимата си Малена в Хърватия, пише в. "LikeCroatia”.

Любовта на двете птици е непоклатима и тяхната история е една от най-трогващите за отдадеността при животните. Малена и Клепетан са два щъркела от Кроатия и са станали символ на семейното щастие и взаимната любов. Всяка година хиляди хора чакат момента, когато двете птици ще се срещнат и им напомнят за непоклатимата любов.

Кроатските щъркели имат навика да правят гнездата си по комините на къщите. Те имат свой начин на живот, който всяка година през зимата включва миграция към далечна Африка. Когато дойде пролетта, животните се завръщат на същото място, което са напуснали.

Преди 20 години обаче италиански ловец стреля по Малена и оттогава крилете й са счупени. За нея полага грижи пенсионерът Стиепан Вокич. Тя не успява да отлети към Африка, но нейният любим не успява да се противопостави на повика на природата и всяка година отлита на юг, но в първия ден на пролетта се връща при любимата си Малена.

Вокич забелязал, че миналата година мъжкият закъснял пет дни, но пък тази година дошъл 12 часа по-рано, допълва в. "24 часа".

Възрастният мъж, на чийто покрив щъркелите са си свили гнездо, отрано е приготвил въдици и мрежи, с които да им лови храна, а няколко пъти е носил и клони на покрива, за да спести на Клепетан част от работата по "любовното гнездо".

Любовната история на двата щъркела е известна в много страни, стигнала е и до Китай. Миналата година репортери от агенция Синхуа са посетили къщата на Вокич и са се уверили с очите си в привързаността и верността на двата щъркела.