От 15 до 23 юни ще излязат някои от наредбите, които са важни за мярка "Млад фермер". Това каза земеделският министър Димитър Греков в отговор на въпрос кога ще стартира мярката по новата Програмата за развитие на селските райони /2014-2020г/, предаде БГНЕС.

На твърденията, че е абсурдно мярката да стартира преди края на юни, министърът отговори така: "В крайна сметка въпросът е да излязат наредбите, за да могат хората да се подготвят и да има достъпност до тази мярка и да има ясното. След като се подготвят 5 или 6 дена по рано или по–късно, няма такова значение". За недоволството срещу голямото раздуване на парите за консултантски услуги в нея, той каза, че това няма нужда от коментар, защото земеделските ни производители са годни сами да си изготвят вече проектите. "Някъде ще бъде необходимо и ние ще отворим мярката, така че да има възможност консултантските фирми и нашите институции да дават съвети в земеделието и да помагат на земеделските производители, но не е нормално голяма част от средствата да отиват в консултантските фирми. Ние ще ги намалим средствата отново, така че да бъдат повече средствата за земеделските производители", каза Греков.

Според министъра самата програмата за периода до 2020г., трябва до 20 юни да влезе в правителството. От МЗХ през тази година са се опитали да регулират отдаването на ливади и пасища и имат определен успех, който министърът определи като непълен. Греков призна, че невинаги общините се съобразяват с препоръчителното писмо на МЗХ.

Греков заяви, че има сведения за отдаването на ливади и пасища на хора без животни от общинските служби. Във връзка с това земеделският министър увери, че от ДФЗ ще правят пълен контрол.

За управлението си в МЗХ, Греков каза, че се опитали да създадат други отношения с браншовите организации и посочи, че са направили сполучлив според него опит и са сложили нещата на една нова основа. Той е готов да предаде поста на следващият министър с най- добри чувства и със спокойствието за това, което от министерството са опитали и са направили за българския народ и за българското земеделие.

"Притеснявам се единствено от това, че оттук нататък предстоят много важни задачи за българското земеделие", каза Греков и уточни, че това е приемането на новата Програма за развитието на селските райони. Греков подчерта, че на следващия министър му предстоят много важни задачи и той трябва подаде ръка, за да се работи в духа на заедността.