Китайски рибар се спаси с бягство от кораб, на който е държан три години като роб. Сун Жен Лон бил спасен преди три години след инцидент в морето, но капитанът на кораба-спасител го накарал да се отплати за "услугата" на екипажа, като работи без пари, съобщава "Мирър".
41-годишният мъж паднал през 2011 годинаот рибарския си кораб, който бил в морето, след като потеглил от град Лианюнганг в Източен Китай. Неидентифициран екипаж на друг кораб го спасил от кошмарна смърт, но му предложил кошмарен живот.

Те го карали да работи като роб без да му платят, с което той трябвало да им се отплати за спасението. Всеки път, когато корабът отивал към брега, моряците оковавали Сун. Оставяли го сам на кораба, докато тоивали с лодка на сушата.

По думите му, капитанът на кораба, който го извадил от водата, бил груб човек, който веднага му поискал пари. Когато Сун му казал, че няма пари, той му заявил: "Добре, тогава ще си отработиш дълга към мен". Сун бил заключен в каюта и охраняван като роб цели три години. През това време съпругата ми Динг организиала погребална церемония, защото смятала мъжа си за загинал в морето.

Сун извършвал тежкък физически труд, хранели го само с остатъци, бил окован. Шансът му за бягство се отворил едва миналата седмица.

Той успял да скочи в оекана, докато рибарите се занимавали с мрежите си. "Следяха ме зорко всеки път, когато бяхме близо до брега, но мисля, че бяха самодоволни и вярваха, че са пречупили желанието ми за бягство", споделя Сун. "Спрях да ги питам кога ще ме пуснат и дали има някакви новини от жена ми. Знаех, че е рисковано, но вече не ме интересуваше дали ще живея или ще умра. Исках и в единия и в другия случай да бъда свонбоден човек", добавя той.

Сун достигнал брега обезводнен и силно изтощен. Успял само да се покатери на вълнолома, преди да припадне от изтощение. Двойка минувачи го забелязали и повикали линейка. Сун престоял в болница 24 часа.

38-годишната му съпруга изпаднала в шок, когато по телефона й се обадил мъжът, когото смятала за мъртъв. "Изобщо не съм си мислела, че ще видя мъжа си отново. Дори в мечтите си. Слава Богу, че той е отново при нас", възкликва Динг.

Сун разказа за злия капитан и екипажа му: "Трябваше да правя всичко, което ми кажат. Единственото, което исках от тях в замяна, беше да информират семейството ми, че съм жив, умолявах ги. Изгубих всякаква представа за времето. Нямах мобилен телефон. Понякога бях заключван на кораба за цели две седмици, съвсем сам. Само звукът от фойерверки ми подсказваше евентуално кое време от годината е - например пролетния фестивал".

Полицията е започнала издирване на екипажа, който го е държал в плен. Сун е могъл само да им помогне с това, че моряците са говорили с южнокитайски диалект.