Водачът на радикалните сунитски бойци, предприели мълниеносно настъпление в Ирак, е "изгряващата звезда" на глобалния джихад, мотивиран според ислямистките бойци от непреклонна решимост да воюва за създаване на твърдолинейна ислямска държава и да го постигне, пише Мариам Каруни от Ройтерс.

Абу Бакр ал Багдади, командир на групировката "Ислямска държава в Ирак и Леванта" (ИДИЛ), сега контролира значителни области в Източна Сирия и в Западен Ирак - обширно трансгранично убежище за екстремисти в сунитското сърце на Близкия изток.

Въпреки влиянието му - и наградата от 10 милиона долара, обявена от САЩ за информация, която би помогнала за залавянето му, за човека, който в името на оцеляването си избягва да привлича внимание, се знае малко.

Бойци от ИДИЛ и техни съперници, разговаряли с Ройтерс, похвалиха Багдади като стратег, съумял да използва хаоса в Сирия и слабата централна власт в Ирак след изтеглянето на американските войски, за да изгради своята база.

Той се показа безмилостен в елиминирането на противниците си и не се поколеба да се обърне срещу бивши съюзници, за да осъществи амбицията си да създаде ислямска държава.

Враговете, дори тези от съпернически радикални групировки, които най-общо споделят религиозната идеология на ИДИЛ, биват разгромени. Пленените бойци (и доброволци) обикновено биват застрелвани или обезглавявани, а екзекуцията се записва в зловещо видео, будещо страх и отвращение сред противниците.

"Накратко, според шейх Багдади всяка религия си има държава, освен исляма, и той също трябва да има държава и тя трябва да бъде наложена. Съвсем просто е", заяви от Сирия един от неговите бойци, който не е сириец.

Сирийска експанзия

Според съобщението на САЩ за предлаганата награда, което описва мъж с кръгло лице, кафяви очи, късо подстригана брада и къса тъмна коса, Багдади е роден в иракския град Самара през 1971 г. Има докторска степен по ислямски изследвания от Багдадския университет, твърдят джихадистки уебсайтове, а след дългогодишни боеве с групи от Ал Кайда през 2010 г. оглавява "Ислямската държава в Ирак".

Година по-късно, усещайки удобния случай, когато избухва бунтът срещу сирийския президент Башар Асад, Багдади изпраща свой помощник в Сирия да разшири позициите на Ал Кайда там.

Помощникът - Абу Мохамед ал Голани, създава групировката на Ал Кайда "Фронт Нусра", който бързо добива известност с поредица кървави атентати с коли-бомби. Фронтът си спечелва репутация на най-ефективната от многото разнородни сили, борещи се срещу Асад.

След като Голани придоби влияние в Сирия и той отхвърли указ да подчини силите си на командването на Багдади, Багдади започна война срещу Фронта Нусра, което доведе до разрив с лидера на Ал Кайда, Айман аз Зауахири.

Според мнозина поддръжници на Багдади сблъсъкът между техния полеви командир и номиналния, но далечен лидер на Ал Кайда, който напразно се опита да наложи властта си за прекратяване на спора, не е бил изненада.

Когато основателят на Ал Кайда Осама бин Ладен беше убит от американски сили в Пакистан преди три години, Багдади "бе единственият, който не се закле във вярност към Зауахири", каза боецът на ИДИЛ от Сирия.

"Беше му възложено от шейх Осама да създаде държава, такъв беше планът му, преди той (Бин Ладен) да бъде убит", допълни той.

Макар поддръжниците на Багдади да вярват, че ислямска държава би възкресила величието на исляма от времето на пророка Мохамед, те признават, че Зауахири се е опасявал, че събирането на джихадистки бойци на едно място би дало възможност на Запада по-лесно да ги срази. Бойците на Багдади обаче възразяват, че той има куп скрити изненади за неприятелите си. "Той разполага с капацитет, който пази в тайна до настъпване на подходящия момент", каза друг последовател на ИДИЛ.

ИДИЛ е все по-силна

Пренебрегвайки призивите на Зауахири да остави Сирия на Фронта Нусра, през 2012 и 2013 г. Багдади разшири операциите си в цяла Северна и Източна Сирия, понякога воювайки със силите на Асад, но по-често изтласквайки други бунтовнически фракции.

Безпощадното третиране от ИДИЛ на обикновените сирийци й създаде много врагове и към края на миналата година алианс между Нусра и други ислямистки бригади нанесоха ответен удар, отблъсквайки ИДИЛ до бастиона й по протежение на река Ефрат, в пустинни райони на Източна Сирия, където се добива петрол.

Само че ИДИЛ стана по-силна, вместо по-слаба. Бойците на Багдади контролират град Ракка - единствената столица на сирийска провинция извън контрола на Асад, където наложиха стриктно ислямския закон.

В съседната провинция Дейр аз Зур ИДИЛ предприе шестседмично настъпление срещу съпернически бунтовнически групировки (при което бяха убити 600 бойци), превземайки петролни находища и градове на североизточния бряг на Ефрат, на 100 км от иракската граница.

Петролът, продаван на черния пазар, осигурява приходи от милиони долари, твърдят бунтовници. В съчетание с вербуваните иракчани и военното оборудване, пленено при завземането на иракския град Мосул, Багдади сега разполага със страховити ресурси. Поддръжниците му казват, че е изключително важно да се постигне набелязаната от него цел за военна автономност, като си осигури независим приток на пари, човешка сила, оръжие и енергийни доставки.

Съперник на Зауахири

Реалната и съвсем видима мощ на Багдади е в рязък контраст със Зауахири, който се укрива повече от 10 години и се опитва да влияе над един глобален джихад, по-голямата част от който се води много далеч от скривалището му.

Дори съперниците на Багдади казват, че водачът на ИДИЛ е във възход, печелейки влияние далеч отвъд Сирия и Ирак.

"Той става много популярен сред джихадистите. Те виждат в негово лице човек, който воюва за исляма", казва боец от Фронт Нусра от сирийския град Алепо, добавяйки с горчивина, че поддръжниците на Багдади не "са способни да видят каква вреда нанася той".

"Той е получил писма, в които му засвидетелстват лоялност, от Афганистан, както и от Пакистан", каза членът на Фронт Нусра, допълвайки: "Шейх Зауахири се старае, но мисля, че е прекалено късно".

От гледна точка на Нусра ислямистите в Сирия са "попаднали в кървав омагьосан кръг, от който няма излизане", добави той.

За последователите си Багдади представлява ново поколение бойци, които се стремят да изпълнят следващия етап от мечтата на Бин Ладен - еволюцията от "Кайда" (което на арабски може да означава "база") в пълноценна радикална държава.

"Шейх Багдади и шейх Осама си приличат. Те винаги гледат напред, и двамата се стремят към ислямска държава", каза сириец, боец от ИДИЛ.

Други стигат по-далеч, твърдейки, че създаването на ИДИЛ от Багдади прави ролята на Зауахири в управляването на Ал Кайда излишна.

"Организацията Ал Кайда вече не съществува. Тя беше създадена като кайда (база) за ислямската държава и ние вече я имаме. Зауахири трябва да се закълне във вярност към шейх Багдади", каза боецът от ИДИЛ – несириец.

Според друг джихадист, описал себе си като приближен на Багдади, Зауахири дебне, безсилен, дали главатарят на ИДИЛ ще направи погрешна стъпка. "Той чака да види дали Багдади ще спечели или ще се провали, но така или иначе, той вече не е лидер".

"Светът трябва да се страхува от него"

Една от стратегиите на Багдади е да отвори вратата за чуждестранни бойци, главно европейци и американци, осигурявайки им обучение и цел. Освен че са полезни на бойното поле в Сирия, те един ден може да се върнат у дома като ветерани с опит и да вербуват други, които да извършват нападения за Багдади извън Близкия изток.

Те са обучени да бъдат безстрашни и безмилостни. Активисти в няколко района в Сирия твърдят, че хора на Багдади се движат наоколо, облечени с жилетки с експлозиви.

В потвърждение на бруталността им, публикуван в интернет видеозапис показва бойци от ИДИЛ, някои от които изглежда не говорят арабски, да екзекутират няколко мъже. Две от жертвите декламират Шахадата, мюсюлманската клетва за вяра в Аллах, докато ги убиват.

Много духовници твърдят, че е забранено да убиваш човек, докато произнася Шахадата, но хората на Багдади действат според просто правило: който се изпречи на пътя им, трябва да бъде ликвидиран, независимо от религията или сектата.

Запитан колко сериозна заплаха е Багдади, негов привърженик отговори: "Щом някой разполага с неговата армия, решимост и вяра, светът би трябвало да се страхува от него. Ако хората по света не се боят от Багдади, са глупаци, не знаят какво ще ги удари в бъдеще".