Да, досега на български език не съществуваше книжка, която да помага – на детски език и с детски рисунки – на осиновеното дете да разбере, че е осиновено, и то по възможно най-добрия начин. Да, досега на български език не съществуваше книга, която на топъл, разбираем и добре ориентиращ език да помага на родителя или родителите, които обмислят да осиновят дете, намират се в процедурата по осиновяване или пък вече са осиновили едно или повече деца и се сблъскват с множество очаквани и неочаквани проблеми.

Такива книги вече има!

ОсиновяРването“ и „ОсиновяРването, или как осиновиха точно мен“ са две близначни книги, съответно за възрастни и за деца, написани с мисъл за всички, които имат нещо общо с процеса и преживяването на осиновяването, както и за техните роднини и близки.

Книгата за възрастни е посветена най-вече на психологическите аспекти около осиновяването, но въвежда ясно и в административните процудери, които го съпътстват. Заедно с това тя ни запознава с не една истинска, днешна и тукашна история, свързана с осиновяването – интимни моменти, които придават допълнителен емоционален чар и приближават читателя до света на онези, които вероятно вървят покрай него по улицата, но крият тайната си…

Всъщност тези две книги са полезни не само за осиновители и осиновени, но и за всички, които възпитават деца. Те могат да станат безценно средство в работата на социални работници, психолози, студенти… А и да разкрият цял един свят на всеки, който помни детето в себе си. (Издания на КХ – Критика и Хуманизъм)