Най-често спряганата дата за предсрочни избори е 28 септември. Това каза в интервю за БНТ председателят на Народното събрание Михаил Миков.

Миков призна, че е водил разговори и с ДПС, и с представители на ГЕРБ за възможна дата на изборите. Това било нормална практика.

Възможни са и дати като 5 октомври, 21 септември, но този въпрос може да се реши само при президента. Ние искаме избори час по-скоро, но никой друг, включително и ГЕРБ, не искат бързи избори, заяви председателят на НС.

Стоят няколко въпроси, които са изключително важни, подчерта той и ги изброи - бюджетната процедура, подписване на договор с ЕК, както и съставянето на ново правителство. Сега политиците обаче започнали да мислят не за това, а пресмятали как времето ще се отрази на избирателната активност и на подкрепата на една или друга политическа сила.

Но можеше да има избори и през юли, но при съгласие между политиците , за да се съкратят процедурите, каза парламентарният шеф.

Правителството работи в изключително трудна обстановка и е героизъм това, което свърши, каза Миков. Експертността на кабинета беше добра миналата година, но напоследък се е загубила политическата хомогенност, коментира Миков. Историята ни учи, че политиката е изкуство на възможното, добави той в коментар за политическата ситуация днес.

"БСП има механизмите и има достатъчно опитни политически членове на различните органи, за да реши какво да прави. Интересът към вътрешните процеси в БСП показва, че тя е фактор. При ситуация на предсрочни избори лидерският въпрос не стои на дневен ред в партията", каза Миков.

При тази конфигурация на политическите сили има подкопаване на авторитета на парламента, заяви председателят на НС и напомни, че в миналия парламент Бойко Борисов постоянно хвърляше обвинения, че в НС работят безделници, което няма как да не се отрази на отношението към институцията.