Деменциите се оказаха в последните години третият по социална и здравна значимост проблем след онкологичните и сърдечно-съдовите заболявания. 100 000 души са с деменция в България. Това каза проф. Лъчезар Трайков - ръководител на Катедра по Неврология към МУ-София, Александровска болница.

Най–честата форма на деменция е болестта на Алцхаймер – 50 000 са в България. Другите форми се дължат на мозъчно – съдова болест, т. нар. съдова деменция, другите се дължат на други заболявания, например, Паркинсоновата болест - в късната фаза 40% развиват деменции и много други неврологични страдания могат да доведат до този проблем, посочи специалистът. Проф. Лъчезар Трайков каза, че в Европа в момента има 6 млн. души болни от деменция, на всеки 24 секунди се диагностицира нов човек с тежкото заболяване.

Нищо европейско не ни е чуждо, каза той и обясни, че в Европа се очертава в последните години тенденция за застаряване на населението, защото се удължи значително средната продължителност на живота и това е много хубаво, естествено, обаче всички медици да се сблъскват със заболявания, които се срещат много по–често в третата възраст.

Преди години, по предложение на специалистите НЗОК въвежда клинична пътека, която гарантира безплатното провеждане на изследванията на тези болни. Така за 4 дневен престой в болница, пациентите са гарантирани, че ще им бъде направен целият пакет изследвания, такъв – какъвто се прави в Европа. Може би сме последната страна в Европа, но все пак и у нас в края на миналата година се получава и реинбурсиране на лекарствата, които се взимат всекидневно до края на живота на болните от момента на диагностиката им. Лечението на един болен с навлизане на генериците, цените падат, без да пада качеството и така в момента лечението на един болен е не повече от максимум 150 лв. на месец, а НЗОК поема 50% от тези лекарства, уточни проф. Трайков. С навлизането на генериците се очаква в края на тази година и началото на следващата цената на лечението да падне почти наполовина, допълни той.

Проф. Лъчезар Трайков обясни, че диагностичните възможности се подобряват и това логично ще доведе до увеличаване на броя на хората, на които е поставена такава диагноза, но няма намаляване на възрастта на заболелите. "По принцип навсякъде по света пациенти под 50 години рядко боледуват, от 50 до 65 години боледуват не повече от 3 до 5% от хората, над 85 години вече стават 30%", каза той.

Първият признак за болестта на Алцхаймер е така нареченото забравяне на скорошни събития, от предишния ден, най –вече предишната седмица – какво се е случило, с кого са се видели хората, с кого са говорили, каза професорът. Той обясни, че много важно е и организирането на по – сложните дейности, така например се оказало, че 10 години преди самото заболяване се нарушава способността на пациентите да организират самостоятелно предвижването с градски транспорт в по – големите градове и то, ако трябва да се предвижват до място където не са ходили отдавна.

В София в Александровска болница се провежда научен симпозиум с международно участие за Ранна диагностика и съвременни терапевтични тенденции при лечение на деменции. Нашата неврология се радва на голямо признание. Така от утре в продължение на два дни Европейският консорциум – сдружение на 70–те експертни центрове в Европа ще заседава в София. Българската столица е избрана в конкуренция с Виена, Барселона и Глазгоу. В България такъв център засега има само в Александровкса болница. Той гарантира и уеднаквяването на критериите за диагностика в света и Европа. "Спокойно мога да кажа, че фактът, че те са тук, доказва и показва, че това, което правим в България е наистина част от европейския алгоритъм. За момента в България има всичко за диагнозата и за лечението на тези болни", категоричен е той.