“Очаквам затвор за този човек. Не че това ще ме удовлетвори, но го искам заради чувството, че има някаква справедливост, че има закони.”

Това каза Красимира Иванова, майката на прегазения в пешеходната зона на Стара Загора Паоло. С нея разговаряме пред кабинета на джипито  вчера малко след 8 ч. Предния ден кърлеж са впил в крака на жената, докато била на гробищата.

По професия Красимира е психолог, през 2004 г. е завършила магистратура по семейна терапия и консултиране. Признава, че професията сега  помага, доколкото въобще е възможно, да понесе болката от загубата на детето, както и да подкрепя семейството си.

“Години наред съм работила над себе си и съм наясно с чувствата и емоциите си”, казва тя. Сега е управител на Център за семейна терапия и консултиране в Стара Загора, част е от психологическия екип на фондация “Искам бебе”. Последно е имала проект за проблемите на хората, болни от таласемия.

“Тези хора, както и аз самата сега, не искаме да бъдем съжалявани. Да се вайкат край нас: “Горките!”. И да ни лепват клеймо. Когато говоря за смъртта на детето си, не искам да търся трагедията, не търся помощ, а се стремя да видя смисъла на станалото - да направим така, че то да не се повтаря, да не загиват и други деца по този начин”, казва Красимира.

Не е сигурна, че скоро ще може да се върне към предишната си работа. “Ще е цинизъм, ако се изправя срещу група хора и ги уча как да решат своите проблеми, а да нося в себе си своя проблем. Та аз мога да го предам неволно на тях”, разсъждава психоложката.

През онези 15 г., докато забременее инвитро с близнаците Паоло и Анжела, а и след това, в многобройните си срещи с хора, търсещи съвета на психолога, тя е видяла много страдание и знае, че то може да връхлети всекиго. И че всеки проектира сега нейното страдание върху себе си, с това си обяснява съпричастността на тези, които я подкрепят. А те са много - 3000 излязоха в събота на мълчалив протест в памет на нейния Паоло в Стара Загора.

“Не зная какво изпитвам към този, който прегази детето ми. Много съм объркана”, казва още майката и допълва, че не е готова да приеме съболезнования от него или от близките му. Не че някой от тях се е опитал да  ги изкаже.

“Ако приема съболезнования, означава, че съм простила, а аз не мога”, допълва майката. Тя разсъждава така: ако той беше осъзнал стореното от него, нямаше да разиграва тези циркове със спуканото тъпанче на ухото си, а щеше да наведе глава.
Няма какво да му каже, ако го срещне.

Какво, да му разкаже как Анжела казва в детската градина, че вече няма братче? Да, детето бързо се върна в градината. А вкъщи нищо не е променено от злокобния 2 юни, когато родителите излязоха с децата си на разходка в пешеходната зона с колелото, което им купили за Деня на детето. И когато ги връхлетя джипът на Георги Сапунджиев.

“Анжела още не е пипнала играчките, с които двамата играеха. Бяха им общи, макар че на него купувахме автомобили, а на нея - кукли”, проблясват сълзи в очите на Красимира.

Понеже са деца от центъра на града, двамата израснали сред автомобилите пред блока им. Отрано познавали цветовете и мама ги учела да разпознават светофара. Докато ги возели в количката, питали: “Ето, зеленото човече светна, нали трябва да преминем?”.

Дълго чаканите деца са кръстени на бащите на двамата родители - Анжела на Ангел, таткото на Красимира, Паоло на Петър, бащата на Иван.

Първа Анжи открила, че с дядо си Ангел имат една и съща буквичка в името и започнали галено да си казват: “Ей, буквичке” После и Паоло разбрал, че имат една и съща буква с дядо Петър и започнал да се хвали: “И аз имам своята буквичка.”

Дни след смъртта на момченцето вкъщи купили 2 канарчета. Кръстили ги Анжела и Паоло. “Казваме на дъщеря ни: “Ето, сега можеш пак да говориш на Паоло, той ще те чуе.” Като психолог Красимира знае, че един ден 4-годишната днес Анжела няма да има ясен спомен от случилото се, макар при всеки човек да е индивидуално.

Ще знае за Паоло от снимките и от разказите на близките си. Когато джипът връхлетял, Красимира и Анжи били по-назад и майката успяла да я предпази, за да не види мъртвото си братче върху асфалта.

Но после взела детето на погребението. Направила го, след като се посъветвала с колеги психолози, сама не могла да вземе решение в оня миг на шок.

“Психологията учи, че децата имат по-здрави защитни механизми да се справят в подобни случаи. Сега Анжи трябва да е близо до родителите си, за да вижда как страдаме, как се справяме с баща , това ще  помогне”, убедена е Красимира.
Но и тя, и съпругът  Иван още не могат да привикнат да говорят за Паоло в минало време.

“Когато вляза вкъщи, все имам чувството, че ей сега ще го видя до масата. И за да убия болката, се залавям да върша нещо, което да ме изведе навън, например да хвърля боклука”, казва майката.

31-годишен от Елена прегазил цветята в пешеходната зона

Полицията в Стара Загора установи, че собственик на черното “Ауди А4” с великотърновска регистрация, което наруши пешеходната зона на Стара Загора на 6 юни в 22,20 ч, като прегази и част от цветята в памет на 4-годишния Паоло, е 31-годишният Иван Иванов от Елена.

Същият мъж признал, че е бил зад волана по време на нарушението. Казал, че съжалява за постъпката си. Вчера около 11 ч той се явил доброволно в старозагорската Пътна полиция, след като бил издирен, и получил акт за административно нарушение.

Стойността на глобата ще бъде определена допълнително. По закон тя е между 50 и 150 лв. Шофьорът обяснил на катаджиите, че е минал през пешеходната зона, защото не познавал улиците в Стара Загора и се е объркал през нощта. Затова и спрял по пътя си, както посочиха и свидетели, за да попита за посоката.

Иванов твърди, че тогава не знаел за случая с Паоло, в колата бил с жена си. Когато попитал за посоката, му казали да не продължава напред и той обърнал обратно.

Нарушението взриви социалните мрежи, след като снимката на колата бе публикувана от фейсбук групата “Истината за Стара Загора” в неделя. Тя била направена с джиесем от случаен минувач. За нарушението полицията бе сезирана официално от омбудсмана на Стара Загора Павлина Делчева, която получила снимката от закрит мейл и я препратила на МВР.

По оперативен път униформените открили автора на фотото, а след това - и регистрационния номер на лекия автомобил. От ОД на МВР припомниха, че от началото на годината до края на май са констатирани 66 различни нарушения на шофьори в пешеходната зона на Стара Загора по ул. “Цар Симеон Велики”.

Оттам призоваха гражданите да бъдат бдителни и да подават сигнали при всяко забелязано нарушение.