Невиждана чистка за по-малко от 24 часа започна в Турция срещу съдебната система, централната банка и десетки лидери на протестното движение от миналото лято, съобщи АФП. Висшият съвет на съдиите и прокурорите, който е върховният съд в страната, публикува в сряда списък с 2224 магистрати. Всички те са били наскоро преместени от постовете си. Според колегите им това е част от чистка, свързана с корупционния скандал, разтърсил в края на миналата година правителството.
Веднага след избухването на скандала хиляди полицаи и прокурори бяха уволнени или преместени. Магистратите разкритикуваха хода като чистка от страна на премиера Реджеп Ердоган.

Заедно с последното разчистване на сметки в съдебната система централната банка замени петима от шефовете си. В началото на седмицата Ердоган избухна срещу фискалната политика на трезора, който обвини в лихвени игри. Премиерът стигна дотам да обясни, че шефовете в централната банка “се тъпчат с хашиш, докато определят безумните си политики”.

През януари банката рязко вдигна основния лихвен процент. Оттогава Ердоган, който възнамерява да се кандидатира за президент на изборите през септември, обвинява трезора в авторитарна политика.

В четвъртък започна процес срещу 26 членове на организацията “Солидарност Таксим”. Тя включва лекари, архитекти и инженери, участвали в миналогодишните протести. Те са обвинени в създаване на престъпна група, нарушаване на обществения ред и организиране на незаконни протести посредством социалните медии.

Някои от 26-те определиха обвиненията като “смешни”. Според “Амнести интернешънъл” става дума за “шоу процес”.

“Не може петима души да ръководят протести, които бушуваха в цялата страна и в които участваха милиони души”, каза шефът на камарата на електро инженерите в Истанбул Бейза Метин, който е сред обвиняемите. Прокурорите искат по 13 години затвор за петимата основни обвиняеми.