Хората, които работят на граждански договори или получават хонорари, за първи път ще могат да ползват отстъпка от 5% за данъците върху доходите, които ще получат от октомври до Коледа. Такава отстъпка, както и досега, ще ползват и адвокати, лекари, нотариуси и всички останали, които се осигуряват сами.

Промяната е, че за първи път през 2013 г. за изплащаните хонорари и суми по граждански договори работодателите няма да удържат авансов данък от 10% за последното тримесечие на годината. Това стана с приетите от парламента промени в Закона за данъците върху доходите на физическите лица. Затова за месеците от октомври до декември хората ще получат по-високи суми по гражданските и авторските си договори. След това обаче тези получени средства трябва да се декларират до 30 април 2014 г. с подаване на годишната данъчна декларация за доходите. Ако декларацията се подаде до 10 февруари 2014 г. и налогът се плати в същия срок, се ползва отстъпка от 5% от данъка за довнасяне. По този начин хората, които работят на граждански договори или получават хонорари, за първи път ще могат да ползват отстъпка върху дължимите налози за последното тримесечие на годината. Освен това за времето от сега до 10 февруари те ще могат да разполагат с парите, които досега са им удържали за авансови налози - например да ги сложат на срочен депозит или на популярните напоследък спестовни сметки, където годишната лихва стига до 4%.

С тази лихва и отстъпката от 5% реално хората може да намалят налозите върху доходите си за последното тримесечие с около 6%. Подобна възможност досега имаха само лекарите, нотариусите и останалите хора със свободни професии, които сами се осигуряват и плащат налозите си, тъй като те и досега не плащаха авансови данъци за последното тримесечие на годината. От тази възможност обаче бяха лишени хората, чиито налози се пресмятат и внасят от работодателите. Неудобството при новата схема, е че в началото на 2014 г. хората, които получават средства по граждански договори или хонорари, като например журналисти, писатели и певици, ще трябва сами да пресмятат дължимите данъци и наведнъж да ги внасят в хазната. Те и досега подаваха годишни данъчни декларации, но в тях излизаше, че имат нула лева за довнасяне. А сега, след като пратят данъчната си декларация до НАП по пощата, ще трябва да намерят начин и сами да внесат налозите си. Безплатно това може да стане в офисите на банките, които са разкрити в поделенията на НАП. При превеждане на парите от други банкови офиси се плащат такси според тарифата на конкретната финансова институция.

Глоба до 500 лева за хазяи без декларация

Глоба до 500 лв. може да отнасят хазяи, лекари и нотариуси, които не подадат декларация за доходите си до края на октомври. Всички, които сами определят и внасят дължимия авансов данък, трябва да подадат до 31 октомври декларацията образец 4001 за налозите, дължими за доходите от третото тримесечие на 2013 г., припомниха от Националната агенция за приходи. Това са хора, които през третото тримесечие са получили доходи, например в качеството си на хазяи на физически лица, както и нотариуси, адвокати, стоматолози и др. самоосигуряващи се. Декларацията се подава три пъти годишно - до края на месеца след всяко тримесечие. В същите срокове трябва да се внесе и дължимият данък. Само за IV тримесечие на годината авансов данък не се дължи и съответно не се декларира.
До 31 октомври декларация трябва да подаде и всяко предприятие или самоосигуряващо се лице, което изплаща на граждани доходи извън тези по трудов договор и е задължено да удържа данък. Това са например доходи по извънтрудови правоотношения или за наем на хазяин, за които се удържа авансов данък от платеца. В тези случаи дължимите авансови налози се внасят и декларират в НАП до края на месеца, следващ тримесечието, през което е изплатен доходът. Само за IV тримесечие на годината фирмите и самоосигуряващите се не удържат авансов данък за изплатените от тях доходи извън заплатите.
Същата декларация се подава и от фирмите за изплатени доходи, които се облагат с окончателни данъци при източника. Това са данъци, удържани върху доходите на чуждестранни граждани (например от възнаграждения за услуги, неустойки, обезщетения, стипендии за обучение в България, доходи от лихви и др.), както и върху някои доходи на местни и чуждестранни граждани, като например дивиденти и ликвидационни дялове.