Иракската армия засилва охраната на подстъпите към Багдад заради джихадистите. Турските въоръжени сили са в готовност.
Тази седмица бойци на сунитската групировка "Ислямската държава в Ирак и Леванта" (ИДИЛ) започнаха светкавично настъпление и превзеха големи територии в Северен Ирак. Заветната им цел е да създадат ислямска държава в граничната област между Сирия и Ирак, смятат анализатори.

Организацията се закле да превземе Багдад.
В телевизионно заявление говорителят на ИДИЛ Абу Мохамед ал Аднани обяви, че това е  "началото на поход към иракската столица",  съобщиха световните медии.
Каза още, че ще щурмуват Багдад, където възнамеряват да се установят.

Абу Мохамед ал Аднани заплаши, че настъплението ще продължи към иракския Юг, като ще бъдат превзети двата свещени града за мюсюлманите шиити  - Кербала и Наджаф.

Иракското военно командване подсили армейските контролни постове на подстъпите към Багдад заради заплахата от офанзива на терористите към столицата. По улиците и площадите на Багдад се появи бронирана техника, предаде телевизия "Ал Манар", цитирана от ИТАР-ТАСС.

Представител на иракската полиция съобщи пред АФП, че бунтовниците са взели под контрол град Дулуя на 90 км северно от Багдад.

Населението на града е силно разтревожено от съобщенията за появата на екстремистите на около100 км от Багдад.

Иракските войски днес изгониха терористите от град Тикрит, на 140 км от Багдад. 

Армията възстанови контрола и над град Байджи - един от ключовите промишлени центрове в страната. Байджи, в провинция Салах ед Дин, бе превзет от екстремистите вчера.

Най-голямата петролна рафинерия в Ирак, която е разположена в Байджи, е под контрола на правителството въпреки офанзивата на джихадистки бойци, заяви иракският министър на петрола Абдул Карим Луайби, цитиран от Ройтерс.

Армията на Ирак изостави позициите си и в етнически смесения град Киркук, който премина под контрола на кюрдските милиции, наречени „пешмерга”.

Армейски части се прехвърлят от провинция Анбар, граничеща със Сирия, в съседната провинция Ниневия в северозападен Ирак. Военното командване подготвя операция за освобождаване на втория по големина град в Ирак - Мосул.

Иракският вестник "Ас Сабах" съобщи, че на фона на този опасен развой на събитията в провинциите Ниневия и Салах ед Дин сред местните сунитски племена е започнала мобилизация на опълченци.

Лидерът на Лигата на иракските племена Мохамед ал Джабири заяви, че въоръжените доброволчески отряди "ще застанат на страната на армията и ще дадат отпор на терористите".
От град Бабил в помощ на иракските войски, започнали операция по освобождаването на провинция Ниневия, вече са се насочили 5 хил. бедуини.

Парламентът не успя да обяви извънредно положение в страната, защото не събра кворум.

Съветът за сигурност на ООН също ще се събере днес на кризисна среща при закрити врата, за да обсъди ситуацията в Ирак.

Вашингтон обмисля възможностите за оказване на военна помощ за Багдад, включително удари с безпилотни самолети, разкри американски източник, пожелал анонимност.

Турски войски в бойна готовност

Продължава кризата с отвлечените десетки души от турското консулство в Мосул от ИДИЛ. Турските въоръжени сили са приведени в бойна готовност, съобщават местните медии.

Телевизия Ал Джазира съобщи, че турски изтребители Ф16 от Втора военнновъздушна база в Дирабекир извършват разузнавателни полети над района на Мосул. Изпратени са и безпилотни самолети на турската армия.