Статистките и рейтингите са точни, но невинаги достатъчно разбираеми индикатори за състоянието на икономиката. Оказва се, че някои неща от ежедневието също могат да покажат в каква финансова посока се движи дадена страна, пише Business Insider.

Вижте кои са те:

Индикатор „първа среща". По време на криза хората по-често канят представители на срещуположния пол на среща, тъй като се чувстват депресирани и самотни.

Индикатор „кино". Въпреки че се опитват да спестяват, при икономически трудности хората започват да ходят често на кино с цел да избягат от тежката реалност.

Индикатор „памперс". С цел да икономисат, затруднените родители сменят по-рядко памперсите на бебетата си, съответно продажбите на продукта падат и се превръщат в показател за общото финансово състояние.

Индикатор „кръчма". В периоди на рецесия хората предпочитат да пийват вкъщи, от което страдат баровете и кръчмите.

Индикатор „високи токчета". Имайки финансови неволи, много дами предпочитат да купят показни обувки с особено високи токове, за да се почувстват по-добре, смятат психолози.

Индикатор „консерва". Продажбите на консервирани храни се вдигат, когато хората са засегнати от кризата и се опитват да спестяват.

Индикатор „Happy Meal". Когато веригите за бързо хранене започнат да се надпреварват да предлагат промоции, това е сигурен знак за проблеми в икономиката.

Индикатор „дължина на полите". Според едно изследване колкото по-къси поли носят дамите, толкова по-добре е финансовото положение на страната, в която живеят.

Индикатор „аспирин". Всъщност важи за доста лекарства - продажбите им се увеличават, когато хората усещат стреса от кризата.

Индикатор „червило". Смята се, че в тежки времена жените купуват повече червила, като по този начин заместват чантите и обувките, които не могат да си позволят в момента