Гърция и Кипър отказаха участието в Световната среща за борба срещу сексуалното насилие по време на конфликти, което се организира в Лондон, заради употребата на конституционното име на Македония по време на форума. Това съобщи македонската телевизия Alsat-M.
Според гръцкият вестник "Прото тема", организаторите на форума са отказали да коригират името на Македония и за това двете страни отказали да участват. Домакини на срещата са холивудската актриса Анджелина Джоли и британският външен министър Уилям Хейг.

4-дневната среща на високо равнище за сексуалното насилие по време на военен конфликт започна във вторник. Домакини са британският външен министър Уилям Хейг и специалният пратеник на ООН Анджелина Джоли.

Събитието, наречено Глобална среща на високо равнище за спиране на сексуалното насилие по време на конфликти, е кулминацията на 2-годишна кампания за обръщане на внимание към сериозността на проблема.

Срещата, която се провежда в огромния изложбен център "Ексел" в Лондон, е най-голямата конференция по въпросите на сексуалното насилие в зони на конфликти в историята, с участието на представители на 140 държави. Организаторите искат амбициозният форум да се превърне в пробуждане на света и осъзнаване, че сексуалното насилие не е неизбежна част от войната.

След 2-годишната кампания на Уилям Хейг и Анджелина Джоли, 141 държави одобриха Декларация за прекратяване на сексуалното насилие, но целта сега е да се направят конкретни стъпки, включително подобряване на разследването и документирането на случаите на сексуално насилие и оказване на по-голяма помощ на оцелелите потърпевши.