Намериха мястото, където е погребан граф Дракула и то няма нищо общо с Трансилвания или Румъния. Гробът на Граф Влад Цепеш, на който приписват името Дракула и, който е вдъхновение за голям брой филми е намерен в Неапол, предава Daily Mail.

Новооткрит надгробен камък от XVIв. в гробището на Санта Мария Ла Нова в Неапол, в което са погребани дъщеря му и зет му, може да сочи неговото място на вечен покой, твърдят учените.

Граф Дракула придоби известност като кръвожаден вампир в романа на Брам Стокър от 1897 година, стотици години след смъртта на румънския граф Влад III Дракула. Смята се, че той е загинал в битка. Но учени от университета в Талин са разгадали мистерията около неговата смърт и мястото, където е погребан. Те твърдят, че всъщност Дракула е бил пленен, а след това продаден срещу откуп за дъщеря си, която тогава е живяла в Италия. Така следите му стигат до Неапол.

За граф Дракула се смята, че е роден през 1431 година. Той е бил част от благородно семейство, членуващо в Ордена на дракона, основан от император Сигизмунд за борба срещу Османската империя. Бащата на Влад бил наричан Дракул, което означава дракон, затова Влад станал Дракула, синът на дракон.

Специалистът по средновековна история Рафаело Глини казва, че гробница от XVIв. е покрита с рисунки и символи на Дома на трансилванските "Карпати" и не прилича на гробница на италиански благородник.

„Когато погледнете барелефите, символизмът е очевиден. Драконът означава Дракула, а двата противоположни свинкса представят Цепеш. С тези символи е написано името на града – Дракула Цепеш“, казва той. На фона на своето откритие изследователите са кандидатствали за официално разрешение да изследват самия гроб.