Ваксина за човешкия имуннодефицитен вирус (ХИВ) е преминала успешно първата фаза от клиничните изпитвания, без никакви странични ефекти за пациентите. Тя е разработена от д-р Чил-Йонг Канг и неговия екип, като е първата генетично модифицирана ваксина, одобрена за тестове върху хора.„Сега се подготвяме за втора и трета фаза на клиничните изпитвания. Отваряме вратата за фармацевтичните компании, правителството и благотворителните организации, с които заедно да предложим на света първата комерсиална ХИВ ваксина.“ – казва изпълнителният директор на Sumagen Co. Ltd.

Първият етап от клиничните изпитвания, които оценяват безопасността, толерантността и имунните отговори, е започнал през март 2012г и завършил през август 2013г. При изследването, ваксината SAV001-H е инжектирана мускулно в заразени с ХИВ мъже и жени на възраст между 18 и 50 години, които не са показвали симптоми. Изследвани са резултатите от ефектите на ваксината върху доброволци спрямо тези върху група, получила плацебо.

След като получили ваксината, доброволците ходели на контролни прегледи на седмици 4, 6, 12, 18, 26 и 52. Лекарите не наблюдавали никакви странични ефекти и дори открили изненадващо стимулиране на производството на антитела, което може да предвещае успех във фаза 2, когато ще се измерва имунния отговор.

SAV001-H, която е произвеждана в специална лаборатория в САЩ, е единствената ХИВ ваксина разработвана от Канада и една от няколкото в света. Sumagen очакват да имат първата ХИВ ваксина одобрена за пазара. Според Световната здравна организация ХИВ засяга повече от 34 милиона души по света. За последните три десетилетия вирусът е причинил повече от 25 милиона смъртни случая.

От откриването на вируса през 1983г, фармацевтични компании и академични институции по света се опитват, но без успех, да разработят ваксина. Уникалното при ваксината на Канг е използването на деактивирания ХИВ-1, подобно на ваксините за детски паралич, инфлуенца и бяс. ХИВ-1 също е генетически създаден – това го прави много по-безопасен и дава възможността да бъде произвеждан в големи количества.

Sumagen имат патенти за ваксината SAV001 в над 70 страни, включително САЩ, Китай, Индия, Южна Корея и страните от Европейския съюз. Разработването на ваксината е подпомагано от правителството на Канада, както и от фондацията на Бил и Мелинда Гейтс.