Премиерът Пламен Орешарски не е сигурен дали ще има пари за коледни добавки към пенсиите на пенсионерите. "Би ми се искало да има, но още е рано да правим обобщения за изпълнението на тазгодишния бюджет", заяви министър-председателят пред журналисти днес в Шумен.

Премиерът обясни, че те зависят изцяло от изпълнението на Бюджет 2013. "Знаете, че добавките не се планират, така че разчитаме на добро изпълнение", каза Орешарски.

Той опроверга информацията за 10-процентно съкращение в държавната администрация, като заяви, че някой не е разбрал добре. "Не знам защо сте разбрали за 10% съкращения, не са толкова, по-скоро имаме в проектобюджета по-ниски текущи разходи и изискване да се предложат структурни оптимизации. Така е, все още дискутираме кои звена припокриват своите функции и как могат да бъдат оптимизирани. Никога не сме коментирали механично 10 на сто съкращение. Фискалните икономии в случая не са самоцел", каза премиерът и добави, че очаква да чуе мнението на секторните министри, които знаели най-добре кои звена работят най-добре и къде се припокриват. Той отрече и твърденията на ексминистъра Томислав Дончев, че може да бъдат спрени европарите с думите: "това практически не е възможно, тъй като през 2014-та и 2015-та се доусвояват средства по отминаващата финансова перспектива. Така че тезата "нито едно евро" не бих я коментирал по никакъв начин".

В Шумен Орешарски се срещна с кметове от областта. При закрити врата са обсъждани проблеми от водния сектор и пътищата. "Аз не го правя този бюджет, ще видя секторните министри какво ще ми предложат, но все пак останах с впечатление, че доста спешно трябва да се рехабилитират няколко пътни участъка и които са преграда пред по-нататъшното развитие. Ще направим усилия да подобрим малко пътната инфраструктура, което сигурно няма да стане за една година, но ще го имаме предвид и през следващия програмен период, който стартира от следващата година", обясни министър-председателят.

Пред сградата на Областна администрация днес го очакваха трийсетина протестиращи. Те скандираха "оставка" и "мафия", "червени боклуци" и "вървете си". Заради безпрецедентните мерки за сигурност до инциденти не се стигна.

С министър-председателя бяха и министърът на труда и социалната политика Хасан Адемов, министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Данаил Папазов и зам.-министърът на културата Велислава Кръстева.