Загрижеността на столичния кмет по темата с бежанците прилича на загрижеността й по време на протестите, когато стовариха купчина павета пред парламента. Това каза министърът на вътрешните работи Цветлин Йовчев пред „Фокус“. „Вместо да плаши хората с разпространение на слухове, би трябвало столичният кмет да насочи усилията си да подпомогне комуникацията с хората, да се търсят начини за тяхното изхранване и за интеграцията на тези бежанци“, заяви Йовчев и добави, че много нелепо звучат историите за това, че в София имало концентрация на бежанци.

„2000 души на 2 милиона души са под 0,1%, а 1000 души на 10 000 души са 10%. Да не говорим и за това, че след като получат статут на бежанци, те могат да се придвижат и да отидат където си искат. Това в момента е едно отклоняване от реалните въпроси и по-скоро ми прилича на политически PR”, смята той.

„Именно тези, които трябваше да изградят системата за бежанците, и които проспаха последните 4 години, сега критикуват и задават въпроси. Много съм изненадан, има всякакви политически коментари. Може би това е някаква нова форма на самокритика, на вътрешнопартиен анализ, на анализ на отминалото управление, но е малко неприемлив”, заяви Йовчев.

„Сега, да се поставя въпросът защо се изгражда лагер в Харманли, след като това решение е взето през 2012 година от правителството на ГЕРБ. Взели са решение на Министерски съвет, похарчили са 200 000 лева и журналистите видяха, че имаше една буренясала поляна. Трябваше допълнително със сили и средства на „Гражданска защита” и на МВР да разчистим и подготвим нормални условия, за да могат да бъдат приети бежанци. Никакво усвояване на евросредствата, а и тези, които са усвоени - не ми се иска да навлизам в детайли, но не са усвоени по най-подходящия начин“, разкри министърът.

„На фона на всичко, и президентът се изказва и се държи като страничен наблюдател и коментатор, все едно, че няма никаква отговорност за националната сигурност. Наистина, в малко странна ситуация сме”, добави вицепремиерът.