Най-известната опера в Щатите – Метрополитън в Ню Йорк, може и да се е прославила по целия свят, но това означава, че бе подмината от кризата. Нещо повече, дори е застрашена от фалит. Решението на проблема е да започнат незабавни съкращения на разходите, обясни генералния мениджър Питър Гелб.

„Ако не преминем към разумен режим на икономии, след две години ни очаква фалит“, заяви Гелб.

Към днешна дата 48% от текущите разходи на престижната опера се покриват от дарителски сметки. Бюджетът на операта е 327 милиона долара, от които 214 отиват за заплатите на екипа. Затова трябва да бъде преразгледан начинът на заплащане на музикантите от оркестъра и хора. Предвижда се те да бъдат намалени с 16%.

В момента музикантите гарантирано получават заплата за 4 спектакъла на седмица. На практика обаче някои от тях участвали в по-малко представления. Освен това допълнително им се плащат и репетициите, както и високи медицински застраховки, платен годишен отпуск в размер между 8 и 16 седмици.

В основата на финансовите проблеми обаче стои отливът на публика. Зрителите започнали все по-рядко да ходят на опера и категорично нямало изпълнител като Павароти, който да пълни залите, пише The Guardian.