Знаем, че животинските видове се приспособяват към средата в която живеят с цел да оцелеят и живеят по-добре. Някои от тях, като показаните тук обаче, са истински шампиони в това отношение. Те са толкова устойчиви към смъртта, че са почти безсмъртни, пише kosmatko.com.Могат да издържат на екстремни температури, резки промени в климата и редица други крайно смъртоносни условия. Тук ще се запознаете и с най-издръжливото същество на планетата.


Медуза
Turritopsis nutricula е повече известна като безсмъртната медуза, като напълно заслужава името си. След достигане на полова зрялост това същество отново се връща назад към началния си стадий на полип. После отново започва да съзрява. Този процес може да бъде безкраен и жизненият цикъл да се повтаря безброй много пъти. Или подобно на филма „Странната история на Бенджамин Бътън“ – тази медуза старее, после става отново бебе и това си продължава вечно.

Хидра
Това същество е доста подобно на медузата, като неговите възможности не са още напълно проучени. Хидрата притежава огромни способности за регенерация – когато някоя нейна част се повреди или бъде откъсната, тя се възстановява напълно. Това е и много добър начините за отделяне на токсините от тялото, както и за избавяне от различни дефекти. Неслучайно много учени таят надежди, че ще могат да изкопират начина по който хидрите регенерират телата си и да ги приложа при хората.

Рибата „бял дроб“
Наречена още рибата-саламандър тя може да оцелява в продължителни периоди суша, дори по цяла година. Това е възможно, благодарение на нейните два дроба. Рибата се заравя в тинята и прекарва там цялото лято, преживяваща сушата без дори да се храни. По време на транспорт на една такава риба в метална кутия с кал, тя била изгубена. Откриват я 6 месеца по-късно, когато калта се е превърнала в сух блок, но след добавянето на малко вода към нея рибата продължила да си диша, без да се притеснява, че е била изгубена за половин година.

Бавноходка
Да, точно така се казва. Викат и още водна мечка, макар че няма нищо общо. Ако мечките можеха да оцеляват така, сега нямаше да са в Червената книга. Това бавно придвижващо се животно живее под водата. Голямо е около половин милиметър и може да бъде открито по целия свят от Хималаите и Екватора, до далечните полярни области. То е изключително издържливо, внимавайте: Може да издържи на минус 272 градуса по Целзий, до плюс 151 градуса жега, налягане от 6000 атмосфери или пък дози радиация 1000 пъти по-високи от смъртоносните за всяко друго същество на Земята. Десет години без вода също не е проблем за този "терминатор". През 2007 г. бавноходки са изложени на пълен вакуум в околоземна орбита. След връщането им на Земята те естествено са... живи.

Дървесната вета
Това е едно гигантско насекомо, подобно на хлебарките, което обитава Нова Зеландия. Разбира се, няма проблем да живее и в далеч по-хладни страни. Както вероятно знаете, насекомите нямат регулация на телесната температура и буквално обичат да се припичат на слънце или просто да живеят в топли места. В кръвта на това членестоного обаче се намира специален белтък, който предотвратява спирането на кръвния ток. Дори под въздействието на много ниски температури на околната среда кръвта на животното циркулира. В същото време сърцето и мозъкът могат да бъдат напълно изключени, подобно на зомби. Подобно на чудо след това те се включват и заработват отново.