България бе обявена за продажба в един от най-популярните сайтове за интернет търговия ebay.

С шегата се протестира срещу отпадането на забраната чужденци да купуват земя у нас. Тя е дело на българин с потребителско име brownbanjo777.

Той пусна държавата за продан в четвъртък вечерта, търгът почва от 9 500 000 паунда. В описанието написал, че продава “райско кътче, естествено опазено и екологично чисто с разнообразни красоти”.

За контакт е дал имейла и телефона на президентството на България. Бе пояснил изрично, че това не е истинска обява.

Обявата бе свалена от администраторите на сайта часове след като бе пусната, а оферти за закупуването на държавата липсваха.

Българинът, качил за продажба държавата, е редовен продавач в ebay и има отличен рейтинг.

Тази форма на протест не е новост в интернет. През 2006 г. австралиец опита да продаде Нова Зеландия с начална цена на търга 0,01 австралийски долара. Преди обявата да бъде свалена, наддаването стигна до 3000 долара.

Детройт също бе пуснат за продажба в ebay преди няколко месеца, след като обяви фалит. “Продавачът” искаше 7,5 долара и бе предупредил купувачите, че градът е развалина. Обявата бе свалена след 5 дни.

В историята на ebay има и един случай на реална обява за продажба на град. Офертата бе за градчето Бриджвил, Калифорния. Обявата бе публикувана от брокер на недвижими имоти и подновявана 4 пъти. Веднъж се стига до сделка, но купувачът се отказва, когато вижда окаяното състояние на постройките в градчето. Реалният собственик на градчето го бил купил за 1,25 млн. долара, но се самоубива.

В ebay за продажба бе пуснат и човек. Случката е от 2012 г., а жертвата бе тогавашният футболист на “Ювентус” Амаури. За него се искаха 2 долара, а бонус бе съотборникът му Паоло де Челие. И тази шега не издържа дълго и бе свалена след 3 дни.

Интересен е случаят, когато потребител на ebay обявява за продажба F/A-18 Hornet - многоцелеви изтребител, предназначен за наземна стрелба. ФБР се свързва с продавача и му съобщава, че самолетът може да бъде продаден само на американски гражданин, установил се в САЩ. Другото условие е изтребителят да не напуска въздушното пространство на САЩ. В крайна сметка търгът завършва без продажбата на летателния апарат.

В знак на протест срещу отпадането на забраната чужденци да купуват земя на 18 септември Анонимните хакнаха сайта на правителството. Във фейсбук пък се разпространява петиция за абсолютна забрана за продажба на земя на чужденци. Подобни настоявания обаче са несъстоятелни, защото, за да се продължи забраната, България трябва да промени договора си за присъединяване към ЕС.