Видин и Монтана се превръщат в градове призраци. Евростат обяви, че това са двете места, в които хората най-бързо намаляват. Според сухите данни най-висок прираст на хора от 2008 до 2011 г. е имало в София - плюс 3,4 на сто на 1000 души. Най-ниска е популацията във Видин (минус 17 на сто) и Монтана (минус 15%). Затова и европейската статистика обяви, че това са двата най-бързо топящи се български града.

Не съм забелязал Монтана да намалява, коментира пред "Стандарт" кметът на общината Златко Живков. По думите му населението в селата се топи заради по-голямата смъртност и малката раждаемост. Преди 10-15 години младите ги напуснаха, защото нямаше работа за тях. Те тръгнаха към големите градове - София, Варна, Пловдив, или за чужбина. Процесът вече замира - много малко хора сега потеглят за Италия, Испания или други страни. Напускат лекари, отиват в Германия, обясниха от кметството в Монтана. Чиновниците са категорични, че тези, които останали в селата, не смятат да емигрират. "Що се отнася до Монтана, то градът се развива. Ние сме най-близкият град, където хора от областта могат да си намерят работа", обясни Живков. По думите му 40% от населението и децата на областта живеят в Монтана. Броят на първокласниците през тази година е еднакъв с този през миналата година - около 2000. "Не съм забелязал кафенетата да са останали без посетители или улиците без хора", каза още кметът.

Не е такова положението в по-малките селища на областта. В Чипровци например повечето млади семейства са намерили работа в София, две-три години в цялата община имаше само по 1 първокласник. Същата участ сполетя и Лом. Заради закриването на много промишлени предприятия хората се видяха принудени да емигрират.

Селата около Видин наистина се обезлюдяват, призна кметът на село Кошава Галина Николова. Броят на нейните съселяни, заминали на гурбет в Испания, Гърция, Италия, САЩ, е над 150. Това са млади хора, които тръгнаха сами, но след това прибраха и децата си. В началото заминаха временно, за да си осигурят препитание, но вече свикнаха и не мислят да се връщат, обясни Николова. Дори и строежът на Дунав мост 2 не можа да върне местните. Само няколко души поработиха малко и пак тръгнаха към Запад, допълни Николова.

Половината народ живее бедно

Близо 57 на сто от българите в слабо заселените райони и 54% от хората в малките градчета живеят в риск от бедност и социално изключване. Това стана ясно от анализ на Евростат за населението на Евросъюза, което е било застрашено от тези рискове в периода 2008-2011 г. Според данните близо 38% от нашенците в големите градове също са застрашени от бедност и социално изпадане. България е с показател за риск от бедност 49 на сто при среден показател 24% за ЕС, сочат данните на Евростат.

След България с висок риск от бедност са хората в Румъния - 40,3 на сто, Латвия - 36,6 на сто, Литва и Унгария - по 32 на сто, и др.

Евростат ни обяви за рекордьор на Стария континент и по зона с най-голяма безработица. В Южен Централен район в България най-много хора между 20 и 64 години са останали без работа през 2011 г. - 9,7%.