Циклонът „Файлин" в Индия е предизвикал най-голямата евакуация в историята на страната, по данни на индийската агенция по бедствията, предаде АФП.

Около един милион души са били преместени от домовете си.

„Ние се подготвяхме за супербуря, но „Файлин" не се превърна в суперциклон", заяви говорителят на индийската Национална агенция по бедствията, Трпти Паруле.

„Последната много голяма евакуация в Индия е била в щата Андра Прадеш през 1990 година, при друг циклон. Сегашната е много по-голяма", добави той.

Най-малко 5 души за загинали вследствие на циклона, съобщава Би Би Си. В източната част на страната са евакуирани над половин милион жители на крайбрежните райони.

По данни на местната метеорологична служба скоростта на вятъра достига 200 км/ч. По класификацията на лондонския Център за изучаване на тропическите циклони, „Файлин" се отнася към най-високата, пета степен.

Циклонът отслабва, предаде РИА Новости. Властите провеждат спасителни операции. Извършват се оценки на нанесените щети.

Височината на вълните в някои райони на крайбрежието е достигала 3,5 метра, а скоростта на вятъра е достигала около 200 километра в час. Ураганът е съпровождан от проливни дъждове, които ще продължат още около 36 часа.