Семьоновка - източното предградие на Славянск, през което минава един от главните изходи за града, стана едно от главните места на боевете между украинската армия и опълченците. Село Семьоновка бе обстрелвано със запалителни бомби, предаде РИА Новости, позовавайки се на щаба на опълченците в града.
"Снарядът се взривява на неголяма височина от града, разделя се на няколко горящи части", разказаха очевидци. Селото пламна на няколко места. Това е първият случай на използване на запалителни бомби в конфликт на югоизточна Украйна.

Семьоновка е източната порта на Славянск, през нея минава един от главните изходи на града. Заради местоположението си тя стана едно от главните бойни полета между украинската армия и опълчението, също и обект на артилерийски обстрел - украинските силоваци я целят с гаубици, самоходни миномети "Тюльпан", направиха няколко изстрела и с реактивната система за залпов огън "Град". Артилерийската стрелба и по другите предградия на Славянск, а също и престрелката на подстъпите към града се възобнови.

В югоизточната част на Украйна започнаха масови антиправителствени акции от края на февруари 2014 година. Те бяха отговорът на местните жители на насилствената смяна на властта в страната и последвалият опит на Върховната Рада да отмени закона, който последва руския език със статус на регионален. Центърът на противостояние на проруските настроения гражданите с властта в Киев стана Донбас.