Пламен Димитров взе наградата на "Винпром Пещера" на националния конкурс за сомелиери и показа, че професията е постигнала класа, съобщиха от компанията. В България професията на сомелиера започна да достига добри стандарти през последното десетилетие, и конкурсът на Международната асоциация на сомелиерите вече осем години все по-убедително доказва това. Вчера тя излъчи своя победител Пламен Димитров, който като Най-добър сомелиер на България за 2013 година взе наградата на "Винпром Пещера".
На финалния кръг на конкурса на Международната сомелиерска асоциация (ASI) той и другите финалисти - Владислав Димитров, Йосиф Орешаков и Петрана Груева, демонстрираха уменията си пред публика. Всеки от тях разполагаше с по 40 минути, за да покаже своя професионализъм в среда, имитираща реална ситуация в ресторант. Те трябваше да декантират червено вино, да поднесат пенливо вино, да дегустират и разпознаят високоалкохолни напитки и вина, и да съчетаят ястия с вино. Както в реалния живот, от тях се искаше да покажат и задълбочени, обширни познания за актуалните вина, и дегустаторски талант и опит, и стил в работата, аналитични умения, и способност да комуникират добре с клиентите си своите знания.
Конкурсът за най-добър сомелиер на България се провежда вече осем години, и тече с месеци, докато обяви своя победител. Финалът е предшестван от регионални състезания, в които тази година се включиха над 50 души. Сомелиерите, които се представиха най-добре, се явявиха на полуфинала пред жури от енолози и професионалисти от ресторантьорския бранш. Четирима от тях достигнаха до финала, за да се борят за голямата награда.
Този път тя се предоставя от Винпром Пещера, който е и генерален спонсор на събитието и осигури голяма част от вината за хода на конкурса. Благодарение на избата за първи път в историята си конкурсът има своя награден фонд, който осигури парични награди за всичките финалисти.
Журито на конкурса се състоеше изключително от професионалисти – сред тях ресторантьорите и сомелиери Грета Чепишева и Бояна Сирянова, енологът Йордан Вучков, сомелиерът и енолог д-р Димитър Гайдарски,многократно номинираният майстор готвач Пламен Европейски, представителят на Българска ресторантьорска и хотелиерска асоциация Румяна Попова и Мария Йорданова - председател на журито и на Българската асоциация на сомелиерите.
Победителят в този конкурс традиционно представя страната на Европейското първенство за сомелиери и на други международни състезания. Сегашният победител Пламен Димитров ще представи България на следващото.
Това няма да е първото му участие в европейски конкурс за сомелиери, вече има титлата Най-добър млад сомелиер на България за 2007 г, и през 2010 г е участвал в Европейското състезание на Международната европейска асоциация в Страсбург. Така че това ще е вторият му опит да защити доброто професионално ниво на българските си колеги в Европа.