На пазара на труда има недостиг на IT-кадри. Търсенето на специалисти в тази област нараства по-бързо от предлагането им. Запознати констатират, че повече от 90% от работните позиции днес изискват компютърна грамотност. Експерти определят недостига на кадри като една от най-големите трудности пред развитието на уеб бранша в страната. Те считат, че е нужно да се повиши нивото на на образователната система за подготовка на IT специалисти.

Бизнесът присъства все по-активно в уеб пространството, предава TV7. Големи търговски вериги се насочват към онлайн развитие. Работните места в IT-бранша в страната ни се увеличават. С 3% всяка година нараства търсенето на IT-кадри в целия ЕС. Броят на завършилите компютърни науки обаче не напредва със същите темпове.

Българската уеб асоциация посочва, че най-голям е недостигът на специалисти с добри технически познания и дългогодишен опит. Фирмите в страната настояват в образованието да се обърне по-голямо внимание на компютърната грамотност и  практическите нужди на бизнеса.