Представители на 45 клуба по силови спортове се събраха във Велико Търново, за да се обединят и да направят първата крачка по учредяване на Федерация по ММА. Днес спортистите разгледаха проектоустав и правилата, по които ще работи тя, а учредителното събрание ще бъде в края на другата седмица в София.

Сред събралите се в старопрестолния град бяха ред изявени спортисти като Станислав Недков-Стъки, близнаците Росен и Румен Димитрови, голямата легенда Пламен Петров, Христо Христов, Борислав Иглев, Камен Георгиев, Камен Петров. А от клубовете участие взеха представители на "Десант", Варна, "Скорпион", В. Търново, "Цербер", Хасково, "Анаконда", Сливен, "Риъл пейн", София, "Респект", Русе и "Бошидо", Ямбол. На срещата присъства и Николай Бареков, който е почитател на този вид спортове и един от инициаторите на срещата, чиято цел е да постигне обединение между клубовете и да се направи федерация.

Това е най-голямата спортна общност, която е крайно време да бъде организирана и да има своите правила, коментира след форума Николай Бареков. Крайно време е и държавата да влезе в своята роля, защото това е един от начините децата да бъдат спасени от ред вредни неща, които ги заобикалят. Това, което направихме днес е да съберем на едно място представители на всички клубове от страната и да се направи първата крачка за обединение и създаване на федерация, коментира още той.

Николай Бареков не скри желанието си това да стане възможно най-скоро, защото само така спортистите ще могат да разчитат още от догодина да бъдат включени в разчетите на спортното ведомство и съответно да бъдат финансирани от държавата. "Срамота е най-масовият спорт да няма правила, по които да работи и да не е обединен", каза още той.

Той обяви, че се включи с лични финанси, за да се проведе учредителното събрание в края на следващата седмица в София, но обяви, че след това ще настоява държавата да се намеси на всички нива и този спорт да влезе и в армията, и в образованието. Според него трябва

нещата да се направят така, че в НСА да бъдат подготвени спортни педагози по ММА, които след това да се заемат и с подрастващите. Николай Бареков и Стъки развенчаха мита, че това е един опасен спорт, като обясниха, че това не е безсмислен бой, а ред от правила, които

възпитават на отговорност, дисциплина и мъжка красота. Според тях това е един от най-древните спортове, с който са калявани мъжете в древна Спарта и допълниха, че сред практикуващите го няма нито един наркоман и пияница – най-малкото, защото при него се изисква пълна концентрация. Според тях това не е само спорт на силата, но и на ума.

"Сред практикуващите го са всякакви хора, но всички те имат поне по едно висше образование и владеят поне един чужд език", коментира Бареков. Той каза още, че не отговаря на истината и това, че е опасен. "Практикувам го от години и нямам нито една контузия. Освен това и синът ми, който е на 7 години, също тренира и аз не се притеснявам от това", коментира Бареков.

Ако това начинание за обединението на клубовете успее би било много добре. Все пак в другите страни ММА се радва и на подкрепата на големите политици както в Америка на Джордж Буш - младши и на Силвио Берлускони в Италия, коментираха организаторите.

По време на форума бяха дадени и подробности за предстоящото на 19 октомври събитие, което ще се проведе в столичната зала "Арена-Армеец". От сутринта до вечерта София ще бъде домакин на състезания по жиу-жицу, граплинг, муай-тай, културизъм, бикини фитнес, стронг фит и други силови дисциплини. Грандиозното шоу ще бъде отразено от екипите на TV 7, а най-интересните двубои от ММА състезанието Real Pain Challenge (RPC) ще бъдат излъчени на живо. Кулминацията ще бъде вечерта, когато българският ММА боец Георги Валентинов ще се изправи срещу аржентинския талант Рони Александър.