Големият поет Валери Петров и д-р Милен Врабевски са българските лауреати на Наградата за Европейски гражданин на Европейския парламент за 2013 г.

Академик Валери Петров е номиниран заради изключителния му принос към българската култура и разбирателството между нациите.

Другият евроотличник е д-р Милен Врабевски. Той е председател на Фондация "Българска памет" (bgmf.eu), ангажирана с разпространение на европейските ценности сред младите хора в България и Европа. Наградата на Петров в Софийската градска художествена галерия получи внучката му Ана Хаджимишева. Призовете бяха връчени от депутатите от Европейския парламент Моника Панайотова и Евгени Кирилов в присъствието на президента Росен Плевнелиев, министъра на културата Петър Стоянович, както и на депутатите от ЕП Ивайло Калфин, Андрей Ковачев и Преслав Борисов, номинирали двамата за наградата.

От 2008 г. насам Наградата за европейски гражданин (European Citizens' Prize) се присъжда на личности и организации, които са допринесли за насърчаване на по-доброто взаимно разбиране и по-тясната интеграция между гражданите на ЕС или за улесняването на трансграничното и транснационално сътрудничество в ЕС. През 2013 г. общо 43 лауреата от 21 държави членки ще бъдат поканени да получат почетния медал през октомври в Брюксел.