Руският президент Владимир Путин заяви, че предложението на страната му към Украйна за отстъпка за природния газ е повече от партньорско, но ако то бъде отхвърлено, Москва ще премине към други отношения с Киев, предаде Интерфакс.

„Смятаме, че нашите предложения са повече от партньорски, насочени в подкрепа на украинската икономика в доста сложно за нея време. Но ако нашите предложения бъдат отхвърлени, ще преминем на съвършено друг стадий, това не е наш избор. Ние не искаме това“, каза Путин на среща с руското правителство.
Снощи стана ясно, че Русия отлага за 16 юни предвиденото за днес въвеждане на системата за предплащане на газовите доставки за Украйна. Новината беше съобщена от шефа на „Газпром“ Алексей Милер след среща с еврокомисаря по енергетиката Гюнтер Йотингер.

Днес сутринта Русия и Украйна подновиха преките преговори.

„Газпром” предложи на украинските партньори същите условия, които имаше и правителството на бившия украинския президент Виктор Янукович –
отстъпка от договорната цена 100 долара, крайна цена 385 долара за хиляда куб. м”, каза още Путин, цитиран от ИТАР-ТАСС.

Държавният глава отбеляза, че съседни на Украйна държави, включително Полша, получават руския газ на по-високи цени, „при същото осигуряване на ценовия показател, а именно намалена вносна митническа такса за газ”.

По думите му, искайки намаляване цените на руския газ в замяна на погасяване на дълговете,
Киев съзнателно вкарва преговорите в задънена улица.

Москва също така е предложила да се преизчисли дължимата от Киев сума за доставения руски газ за периода април-май, като се отчете отстъпката, съобщи русият министър на енергетиката Александър Новак, цитиран от РИА Новости. По думите му след преизчисляването размерът на украинския дълг ще бъде 2,353 млрд. долара, а не 3 млрд. долара.

Украйна няма да плати дълга си за руския природен газ, докато не бъде достигнато споразумение за цената,

пък заяви украинският министъра на енергетиката Юрий Продан, цитиран от Интерфакс-Украйна. Готови сме да погасим целия си дълг за руските газови доставки, но на пазарна цена, която Киев оценява на 268 долара, заяви премиерът Арсений Яценюк на заседание на правителството на Украйна.
В същото време руският министър на енергетиката Александър Новак определи тази цена като „абсолютно непазарна”.
ЕК предлага да се стойността на руския газ за Украйна да се установи в диапазона между 350 и 380 долара, което съответства на стойността на синьото гориво на европейския пазар.